Simona Ionescu / Redactor Șef

Cristela Georgescu impune reguli și dă lecții de gătit gospodinelor care maltratează urzicile

Cristela Georgescu impune reguli și dă lecții de gătit gospodinelor care maltratează urzicile
Cristela Georgescu, cunoscută pentru abordarea sa holistică și respectul față de ingredientele naturale, și-a umplut frigiderul cu verdețuri de primăvară. Soția lui Călin Georgescu dă lecții de gătit și atenționează „românii care fierb urzicile, de zici că au draci pe ele”.

Cristela Georgescu atrage atenția celor care prepară mâncarea de urzici să nu le mai fiarbă „de zici că au draci pe ele”, pentru că-și vor pierde valoarea terapeutică. De asemenea, le-a dat gospodinelor și rețeta pe care o folosește pentru a pregăti delicioasele urzici.

Cristela Georgescu adaugă și puțin cimbrișor, un strop de lămâie și un vârf de nucșoară

Cristela începe prin a opări urzicile timp de doar un minut în apă clocotită. Acest pas este esențial pentru a elimina efectul urticant, dar fără a distruge nutrienții. „Le opărim 1 minut, nu le fierbem mult”, explică ea, criticând obiceiul de a le găti excesiv până devin un „terci”.

După opărire, urzicile sunt scurse și combinate cu ceapă verde și usturoi verde, tocate mărunt, pentru un plus de savoare și vitamine. Ea adaugă și condimente subtile, cum ar fi „puțin cimbrișor”, un strop de suc de lămâie și un vârf de nucșoară, care dau un gust rafinat fără a acoperi aroma naturală a urzicilor.

Cristela Cristescu pune urzicile într-un vas termorezistent, alături de „ceva mămăliguță”, și le introduce la cuptor

Cristela Georgescu impune reguli și dă lecții de gătit gospodinelor care maltratează urzicile
Cristela Georgescu și rețeta ei pentru urzici

Urzicile astfel pregătite sunt înăbușite câteva minute la foc mic, într-o tigaie, fără a adăuga prea mult lichid sau grăsimi.

Scopul este să le păstreze textura și proprietățile intacte. Pentru un preparat mai consistent, Cristela Cristescu pune urzicile într-un vas termorezistent, alături de „ceva mămăliguță”, și le introduce la cuptor pentru scurt timp, probabil 10-15 minute, cât să se împletească aromele și să capete o crustă ușoară.

„Instrument de prim ajutor, urzicile, pe care poporul român nu prea le prețuiește”

Cristela Georgescu impune reguli și dă lecții de gătit gospodinelor care maltratează urzicile
Cristela Georgescu ceartă românii care maltratează urzicile

„Bine ați venit la secția de prim-ajutor din casa noastră. Instrumentele de prim-ajutor ale noastre sunt: urzici noi, leurdă, pătrunjel, măcriș, tarhon, leuștean, lobodă, niște usturoi verde cu ceapă verde și ceva zarzavaturi pe care le vom pune la ciorbița de lobodă.

Vreau să mă opresc asupra acestui instrument esențial în acest anotimp, acest instrument de prim-ajutor, urzicile, pe care poporul român nu prea le prețuiește. Poporul român își cam bate joc de urzici, fierbe urzicile de zici că au draci pe ele și apoi le bagă usturoi.

Noi le opărim un minut, apoi adăugam ceapa verde, usturoi verde, puțin cimbrișor și un strop de lămâie și de nucșoară, le înăbușim câteva minute și, cu ceva mămăliguță, le băgăm la cuptor”, a explicat Cristela Georgescu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri