Simona Ionescu / Redactor Șef

CTP și Radu Banciu i-au cântat prohodul campioanei Simona Halep. Reacțiile lor la suspendarea sportivei

CTP și Radu Banciu i-au cântat prohodul campioanei Simona Halep. Reacțiile lor la suspendarea sportivei
Cei mai mulți români se bucură pentru că Simona Halep a reușit să convingă TAS și lumea sportului că nu s-a dopat voluntar. A rămas însă în urmă zațul urii, al criticilor exagerate și al acuzațiilor de tot felul ale unor specialiști în ale sportului. Rămân și ele în istoria sportului.

Jurnalista Simona Ionescu a avut o postare pe pagina ei de Facebook în care atenționează exact asupra celor care s-au grăbit să-i cânte prohodul Simonei Halep. În opinia lor, sportiva noastră nu avea cum să scape fără să nu se facă vinovată de ceva în acest caz de dopaj.

Ai noștri „specialiști” din sport, care s-au grăbit să-și dea cu părerea că probele arată că s-a dopat etc, etc, etc, și-or pune cenușă în cap, vor avea curajul să le spună măcar mămicii, tăticului, copiilor lor, că au fost tâmpiți?! Cu Tesla nu se joacă oricine, chiar dacă se dă drept specialist, și-a exprimat opinia Simona Ionescu.

CTP a intuit verdictul înainte de pronunțarea ITIA, anul trecut

După decizia ITIA, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, cunoscut ca CTP, spunea pentru Digi sport, în 12 septembrie 2023:

„Nu mă surprinde decizia. Mă temeam de ea. Apărarea Simonei, din partea ei și a avocaților, a fost o prostie. Cum să ajungă să contamineze un supliment alimentar? Să nu devenim ridicoli. Asta a fost apărarea avocaților.

V-am spus că nu cred că s-a dopat. Eu nu mă ridic la nivelul la care să spun că, dacă era din America, era mai blândă pedeapsa. Nu o să fiu din tabăra celor care spun că România e o țară mică”.

Într-un interviu din 2023, Simona Halep s-a declarat nedreptățită. Cristian Tudor Popescu – CTP a criticat-o, considerând contraproductive astfel de afirmații făcute înaintea audierilor la care sportiva se va supune în fața TAS, în perioada 7-9 februarie 2024. 

„Nu-și mai poate relua cariera, dacă e vorba de 4 ani. Nu te apuci să faci afirmații și să spui că ești nedreptățită.

Nu te apuci să faci astfel de declarații care pot să creeze reacții adverse unei instanțe de judecată. Practic, forțezi cumva mâna respectivei instanțe să te declare nevinovată, ceea ce mai niciodată nu duce la urmări pozitive,” a spus CTP, în exclusivitate pentru Sport.ro, în decembrie 2023. 

„Simona îl gadilă pe Patrick Mouratoglou cu o asemenea exprimare. Individul a tăcut atâta timp, Simona fiind supusă unor presiuni greu de imaginat pentru noi. (…) Plătește acum pentru modul în care a înțeles să se dea pe mâna acestui Mouratoglou și să-l protejeze. Din punctul ăsta de vedere, Simona merită ceea ce i se întâmplă”, a mai spus CTP.

CTP a „apărat-o” în bucăți pe Simona

Site-ul ziare.com scria, tot în 2023, despre o altă critică vehementă a lui CTP cu privire la Cazul Halep. E drept, ziaristul nu a spus niciodată că Simona Halep s-a dopat, că a trișat, însă nici nu se poate aprecia că opiniile sale au fost blânde sau favorabile tenismenei noastre. În rândul publicului, având în vedere multiplele comentarii ale cititorilor din mediul online, acestea au semănat îndoiala că Simona Halep ar fi vinovată și că nu are scăpare de pedeapsă.

ctp cristian tudor popescu
CTP a fost mereu pătrunzător, sentențios sau nervos

„Într-o intervenție la ProSport Live, Cristian Tudor Popescu a demontat teoriile conspirației în cazul de dopaj al Simonei Halep: „În general, aș vrea să nu mai comentez ce spune Ilie Năstase. Am avut suficiente polemici cu Ilie. Asta este o idee generală, nu se referă numai la Simona Halep, am mai auzit-o: ‘Suntem o țară mică! Ăștia ne calcă în picioare, pentru că suntem slugi, pentru că stăm cu capul plecat!’.

Am văzut discursuri și la alt fost jucător român, și la alte jucătoare din România! Asta este o idee suveranistă, generală, naționalistă. Adică, noi, țărișoara, cu Simona, suntem mai tari decât toți! ‘Simona le-ar putea bate pe toate, domne! Și pentru că era așa periculoasă îi dau la cap acum!’. (…)

După părerea mea, nu a fost lucrată de nimeni! Roxadustat a fost în corpul ei, cum a ajuns acolo nu știm și nu cred că vom ști vreodată. Dar acesta este un fapt! Că nu l-a băgat nici America, nici soțul Serenei Williams!”, a declarat CTP, conform ziare.com din 1 iulie 2023.

Radu Banciu: Simona Halep nu va rămâne în istorie”

După suspendarea Simonei Halep pe motiv de dopaj, Radu Banciu a făcut un comentariu extrem de dur la adresa ei. El considera că tenismena s-a dopat și la marile turnee pe care le-a câștigat.

Mai mult, Banciu a adăugat că este de părere că Simona nu va rămâne în istorie.

„Suntem la faza declarațiilor. Simona Halep a spus că începe cel mai greu meci al carierei sale. Din fericire, cariera e pe final. Bine că nu a venit controlul acesta după Roland Garros sau după Wimbledon, turneele pe care le-a câștigat.

Ne duce cu gândul la situația Andreei Răducan, pe care românii au acceptat-o așa. Nu suntem o națiune care să își permită să dea jos de pe piedestal astfel de personaje. Nu avem onestitate și nici cultură sportivă. Națiuni mai dezvoltate, inclusiv intelectual, i-au distrus pe acești impostori, nu îi mai găsești nici pe Google. Exemple sunt destule, îmi vine în minte ce a pățit Lance Armstrong.

Dar noi nu vom face asta, noi vom avea suspiciuni, îi vom bănui pe ăia. Suntem utopici și naivi, așa cum am fost și în modul cum am abordat performanțele ei. Simona Halep nu a fost o sportivă ieșită din comun, a beneficiat de o conjunctură, cu puține jucătoare de calitate. Nu va rămâne în istorie”, a transmis jurnalistul Radu Banciu.

Specialistul în biochimie nu avea dubii: „are șanse minime să scape”

Dorel Tocitu, doctor în biochimia efortului de înaltă performanță și șeful serviciului de Biochimie și Tehnologia Antrenamentului la Institutul Național pentru Cercetare în Sport, spune că sportiva din România are șanse foarte mici să scape de o suspendare definitivă.

„Două lucruri. Unu: să răspundă în fața comisiei la întrebarea cum a ajuns substanța în corpul ei. Iar aici totul depinde de abilitatea cu care va formula discursul. E nevoie de un poet de clasă, să lege o povestire de un anume fel.

(Și doi? – n.red. ) Istoria cazurilor ne arată că, după ce au cerut proba B, foarte puțini sportivi au obținut rezultat contrar probei A. E un prim pas greșit făcut de echipa lui Halep.

Când tehnologia de depistare e atât de ridicată, nimeni nu și-ar compromite numele cu un verdict pozitiv în dreptul unui nume așa de mare din sportul mondial.

Când au zis că e proba pozitivă, vă asigur că au folosit numeroase aparate și mulți oameni au lucrat la caz. Singurul lucru cu care se mai poate spera la ceva era pe procedură. Simona Halep are șanse minime să scape de pedeapsă – „minime spre zero!”, a declarat dr. Dorel Tocitu într-un interviu pentru PlaySport, citat de capital.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre