Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum a scăpat de pușcărie atletul fără picioare, care și-a ucis iubita fotomodel

Cum a scăpat de pușcărie atletul fără picioare, care și-a ucis iubita fotomodel
Uciderea, în urmă cu aproape 11 ani, a fotomodelului Reeva Steenkamp a cutremurat întreaga lume. Aceasta era iubita unuia din cei mai cunoscuți atleți la nivel mondial și chiar acesta a fost cel care i-a pus capăt zilelor. Aparent, din greșeală. În loc de nuntă, acolo a urmat o înmormântare și o condamnare la pușcărie.

După ce a stat în pușcărie aproape 11 ani, fostul campion paralimpic sud-african Oscar Pistorius (37 ani) va scăpa de detenție, azi. Conform anunțului oficial, el va fi eliberat condiționat joi, 5 ianuarie, la aproape 11 ani după uciderea partenerei sale, Reeva Steenkamp.

Omor în noaptea Zilei îndrăgostiților

În noaptea de 13 spre 14 februarie 2013, sportivul sud-african fără picioare și-a ucis iubita în vârstă de 29 de ani. Cei doi locuiau împreună în casa bărbatului, la Pretoria, capitala Africii de Sud, o locuință, după cum s-a constatat, ultra securizată. Sportivul, care a fost arestat în primele ore ale dimineții zilei îndrăgostiților din 2013, și-a ucis iubita  trăgând cu o puşcă de vânătoare prin uşa de la baie a dormitorului. El a susținut în fața anchetatorilor că un intrus ar fi pătruns în locuinţa sa, astfel că a făcut uz de armă ca să se protejeze și ca să își protejeze iubita.

Pistorius și-a ucis iubita  trăgând cu o puşcă de vânătoare prin uşa de la baie a dormitorului (Sursa foto: Instagram)

Iubita atletului, modelul Reeva Steenkampa, fost ucisă în timp ce se afla pe toaletă. Procurorul de caz a stabilit în timpul anchetei, că sportivul a avut nevoie de un unghi anume pentru a trage ca să o nimerească cu cele trei gloanțe care i-au fost fatale.

Pe de altă parte, o serie de martori citați în proces au relatat incidentele violente dintre cei doi. Înainte de moartea modelului,  scandalurile erau la ordinea zilei în casă, fiind așa de violente încât erau auzite inclusiv de vecini. Un martor a declarat în timpul procesului că aceștia s-au certat ore în șir în noaptea fatală. Martorul a spus că a auzit focuri de armă și a ieșit pe balcon, văzând lumină în casa lui Pistorius. A auzit țipetele unei femei, apoi alte focuri de armă.

Cum a scăpat de pușcărie atletul fără picioare

Trimis în judecată, fostul campion paralimpic sud-african Oscar Pistorius și-a aflat sentința la aproximativ un an de la comiterea faptei. El a fost cercetat și pentru deținere ilegală de muniție. La percheziții s-au găsit gloanțe de calibrul 38 mm, în contextul în care sportivul nu avea autorizație pentru o armă de un asemenea calibru.

În octombrie 2014, sportivul a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru omor din culpă. Oscar Pistorius a fost eliberat un an mai târziu, în timp ce apelul acuzării era încă pe rol. Curtea de Apel l-a găsit însă vinovat de crimă și l-a condamnat la 6 ani de închisoare. Acuzarea a făcut din nou apel la durata sentinței, și a obținut, în 2017, o condamnare definitivă la 15 ani de închisoare. După ce a ispășit două treimi din pedeapsă, el a cerut să fie eliberat. După o încercare ratată, justiţia sud-africană a aprobat, la finele lui noiembrie, eliberarea sa condiţionată.

Martorii au arătat că înainte de omor, Oscar Pistorius și iubita sa, Reeva Steenkamp s-au certat ore în șir (Sursa foto: Instagram)

„Departamentul serviciilor corecţionale confirmă eliberarea condiţionată a domnului Oscar Leonard Carl Pistorius, în vigoare din 5 ianuarie 2024’”, a anunţat atunci administraţia închisorii într-un comunicat. Decizia eliberării lui Pistorius a fost luată în urma deliberărilor unui comisii ad-hoc, a închisorii unde acesta se afla încarcerat. Membrii comisiei au trebuit să „stabilească dacă deţinutul este apt sau nu pentru reintegrarea socială” și data de la care acesta poate părăsi pușcăria. Amintim că în martie 2023, o primă cerere de eliberare a lui Pistorius a fost respinsă.

Oscar Pistorius, performanțe sportive unice în lume

Cu un an înainte să își ucidă iubita, sextuplul campion paralimpic, supranumit „Blade runner” din cauza protezelor sale de carbon, a intrat în legenda sportului, concurând alături de atleţi valizi în proba de 400 m în cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, o premieră pentru un sportiv cu ambele picioare amputate.

În 2012, Oscar Pistorius a concurat alături de atleţi valizi în proba de 400 m în cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra (Sursa foto: Instagram)

Oscar Pistorius a fost unul dintre cei mai bine cotați atleți paraolimpici din lume. În urma unei afecțiuni, el fiind născut cu hemimelie fibulară (absența congenitală a fibulei), i-au fost amputate ambele membre inferioare mai jos de genunchi la vârsta de 11 luni. Acest lucru nu l-a oprit să aibă o carieră de sportiv și să participe la o mulțime de evenimente sportive, inclusiv concurând cu sportivii valizi.

Acum, eliberarea condiționată vine la pachet cu o serie de interdicții, printre care și aceea de a vorbi cu presa.
„La fel ca şi alţi eliberaţi condiţionat, Pistorius nu are voie să acorde interviuri presei, a comunicat administraţia penitenciarului din Pretoria într-un comunicat. Faptul că Pistorius este cunoscut publicului larg nu îl face diferit faţă de alţii şi nu justifică un tratament special”.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre