Simona Ionescu / Redactor Șef

Cât costă cele trei ceasuri de lux, cadou de la Vanghelie, pe ce care le primește înapoi Geoană de la procuror

Cât costă cele trei ceasuri de lux, cadou de la Vanghelie, pe ce care le primește înapoi Geoană de la procuror
Veste mare pentru fostul președinte al PSD Mircea Geoană. El a aflat joi că își primește înapoi cele 3 ceasuri de lux care i-au fost confiscate de mai bine de cinci ani.

La momentul respectiv spunea că nu a pus preț pe valoarea lor de catalog, și că au fost „simple cadouri”, dar merită de știut cât costă cele trei ceasuri de lux pe ce care le primește înapoi Mircea Geoană. În anul 2015, după ce Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, a fost trimis în judecată pentru corupție, prietenul său Mircea Geoană a ajuns și el să dea cu subsemnatul la DNA.

Potrivit DNA, fostul președinte al PSD a primit cadou de la Marian Vanghelie, în perioada 2008 – 2009, cu ocazia unor zile de naștere sau onomastice, trei ceasuri de lux. Este vorba despre două ceasuri Vacheron Constantin și de unul Glashutte, model Panomatic Crono. Problema nu este că  Vanghelie i-a făcut cadouri scumpe prietenului și superiorului său în partid. Problema era că a plătit ceasurile, pe toate trei, cu bani provenind dintr-o mită.

Iată, deci, cât costă cele trei ceasuri de lux pe ce care le primește înapoi Mircea Geoană. Potrivit prețurilor de catalog, fiecare dintre cele trei ceasuri depășește suma de 10.000 de euro. Altfel spus, Marian Vanghelie i-a făcut cadou lui Mircea Geoană obiecte valoroase, și asta pentru că avea de unde. Mai exact folosind bani dintr-o mită încasată.

Ceasul Glashutte  nu se mai produce, iar ultimul preț de retail cunoscut era de peste 50.000 de dolari, conform unui retailer de ceasuri de lux. Ceasul de aur roz primit de doamna Geoană arată aproximativ așa și costă, potrivit unui retailer, peste 29.000 de dolari.

Marian Vanghelie a fost condamnat în primă instanță

Fostul edil de la Sectorul 5 a fost condamnat, joi,  în prima instanță. Decizia a fost luată de Tribunalul București. Instanța a decis și restituirea ceasurilor către cel care le-a primit cadou. „(….) dispune restituirea bunurilor menţionate în ordonanţa emisă la 25.05.2015 de către procuror (vol. 72, filele 6-11) către intimatul Geoană Mircea – Dan şi ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra lor”, se arată în minuta instanței.

Magistrații l-au condamnat pe fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie la 11 ani și 8 luni de închisoare în procesul de corupție în care a fost trimis în judecată de DNA în 2015. De asemenea, fostul primar al Sectorului 5 este obligat de instanță să plătească daune materiale de 15.044.700 de euro către Primăria de sector, constituită parte civilă în proces. Decizia instanței nu este, însă, definitivă.

„Mi le-a oferit în calitate de coleg”

Unul din ceasuri a fost primit de Geoană cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani. „Sub nicio formă acestea nu au făcut obiectul unei discuții de orice natură. Mi le-a oferit în calitate de coleg. Nu a avut sub nicio formă nicio legătură, nici politic, nici administrativ. (…) În anul 2008, din câte îmi aduc aminte, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, am primit cadou de la Marian Vanghelie un ceas marca Glashutte, de culoare negru cu auriu, model Panomatic Crono, nr. 000223, No. reference 19501110104, Date of sale 05.08.2008.

Cum arată și cât costă ceasurile de lux pe ce care le primește înapoi Mircea Geoană

Fac precizarea că nu cunosc valoarea acestui ceas. De asemenea, undeva în anii 2008 – 2009, la diferite aniversări, Marian Vanghelie i-a făcut cadou soţiei mele, Geoană Mihaela, două ceasuri marca Vacheron Constantin, unul alb cu auriu şi curea bleumarin, model 25021/000R, Case nr. 795982, Movement nr. 9699232, Metal Or rose, Dial 9115, Bracelet Cuir, împreună cu o cutie neagră. Iar celălalt, argintiu cu alb şi curea roz, cu seria 821914 83505.

De asemenea, nu cunosc valoarea acestor ceasuri. Predau, cu această ocazie, organului de urmărire penală cele trei ceasuri menţionate mai sus”, se arată în declaraţia dată de Mircea Geoană la DNA.

Cât a luat mită Marian Vanghelie

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2015 pentru nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.

Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” în valoare de 20% din încasări), pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului Local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale,

de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar şi pentru a dispune plata lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei). Marian Vanghelie a fost primarul Sectorului 5 între anii 2000 şi 2016. A candidat fără succes și în 2020.

Sursa foto: Adrian Pîclișan, Evz.ro

Cum arată cel mai lung apartament din New York. Fotografii din „fortăreața” locuită de fiica lui Bill Clinton

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre