Ellida Toma, doctorand în cadrul departamentului Modă – Design Vestimentar, la Facultatea de Arte Decorative şi Design, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, coordonează o clasă de master în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior.
Ea însăși a absolvit masterul în Strategii de Modă şi Costum, iar acum, designerul vestimentar, stilistul și scenograful de costume care realizează proiecte de teatru şi televiziune, expoziții de costum în țară și străinătate în manifestări personale și de grup, învață și noua generație despre ce înseamnă moda responsabilă. Proiectul pe care Ellida Toma îl coordonează se numește Retouch Fashion.
Ce înseamnă Retouch Fashion
Retouch Fashion este o campanie de sustenabilitate lansată de studenții anului II de la Masterat Modă, Publicitate, Consum. Aceasta face parte dintr-un proiect mai amplu, Fast Fashion vs. Slow Fashion, gândit ca o campanie de conștientizare pentru noi toți, legat de consumul excesiv de produse vestimentare. Mesajul campaniei este un îndemn de a face alegeri raționale, și nu dictate de impulsul momentului, de a alege piese vestimentare sustenabile, de a avea grijă de imaginea personală și de a ne crea un stil propriu.
View this post on Instagram
Altfel spus, prin intermediul studenților masteranzi, oamenii sunt învățați să consume moda cu economie. Adică să nu mai cumpere (compulsiv) orice apare imediat, ci să stea să cumpănească dacă le e chiar folositor produsul respectiv, cât de mult îl vor purta etc. A consuma modă responsabil înseamnă să investești în piese de calitate, care nu se demodează după un sezon, care au materiale bune, rezistente în timp.
E simplu să porți modă sustenabilă
Moda este unul din marii poluatori ai momentului. Eli Adam, una din absolventele masterului, a relatat în cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani că a visat într-o noapte că trebuie să facă ceva. „Lucrez de mult timp în industrie, simt mustrări de conștiință. Le-am spus colegilor mei, inclusiv numele campaniei, pe care l-am vizat. E o campane de informare și conștientizare.
Colega ei, Andreea Buburuzan, creează piese care se pot combina cu orice altceva. Face hainele din resturi de materiale / capete de metraje de la furnizori. Eli Adam a venit cu propriul ei exemplu: „Eu nu mai cumpăr blugi de foarte mulți ani. Port, practic, blugii pe care i-am cumpărat până în liceu. Le aduc îmbunătățiri. Sau apelez la second hand”, a spus tânăra, amintind că procesul de colorare al jeansilor este atât de poluant încât în China a ajuns să coloreze, la propriul, râurile în albastru.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook