Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se va munci în 2021. Ce spun angajatorii

Cum se va munci în 2021. Ce spun angajatorii
Pandemia ne-a dat viața peste cap. Mulți dintre noi și-au pierdut locurile de muncă, unii sunt în șomaj tehnic, alții lucrează de acasă. Ce ne va aștepta în 2021?

Angajatorii abia așteaptă vaccinul anti-COVID-19 ca să-și aducă înapoi în birouri angajații care au lucrat luni de zile de acasă. Ultimele studii și sondaje par să spulbere însă acest optimism.

Cum se va munci în 2021. Ce spun angajatorii

Mai mult de jumătate dintre angajații americani care lucrează în prezent de acasă spun că ar dori să-și păstreze posibilitatea de a lucra de acasă, potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center, citat de Bloomberg.

O treime dintre cei chestionați au spus că vor să aibă posibilitatea ca măcar uneori să aibă opțiunea de a lucra la distanță. Doar 11% au spus că „rareori sau niciodată” nu vor să lucreze de acasă, potrivit sondajului realizat de Pew, scrie digi24.ro.

În timp ce aproape două treimi dintre angajații care dețin o diplomă de licență sau mai mult au spus că pot munci de la distanță, doar 23% dintre cei fără acest nivel de studii pot face asta.

Majoritatea angajaților cu vârste de peste 50 de ani au spus că le-a fost ușor să finalizeze proiectele la timp și să rămână motivați lucrând de acasă.

Experiența lucrului de acasă a fost mai bună decât se aștepta

Concluzii similare rezultă și dintr-un sondaj realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago. Angajații au apreciat că lucrul de acasă le permite să facă economii de 8% din salariu. Studiul publicat în decembrie a arătat, totodată, că munca la distanță în urma pandemiei ar putea crește productivitatea cu până la 2,4%.

Realizat pe un eșantion de 15.000 de americani, sondajul relevă că pentru aceștia, experiența lucrului de acasă a fost mai bună decât se așteptau, iar rezultatele au fost pozitive atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

Îngrijorările legate de potențiala îmbolnăvire s-au clasat pe primul loc în sondajele de opinie făcute publice la sfârșit de 2020.

70% dintre respondenții la sondaj și-au exprimat reticența de a reveni la birou, chiar dacă un vaccin pentru Covid-19 va deveni disponibil pe scară largă, invocând ca temeri: călătoria cu metroul, lifturile aglomerate și mesele luate în interior.

„Această teamă privind apropiere de ceilalți va duce probabil la distanțare socială la locul de muncă și va susține cererea de a lucra de acasă în următorii ani”, au conchis autorii studiilor.

Cât de greu a fost pentru angajații care au rămas acasă

Angajații sub 50 de ani , în special cei cu copii, au spus că le este mai dificil să  rămână motivați și să își îndeplinească sarcinile.

Aproape un sfert dintre toți angajații chestionați au declarat că sunt mai puțin mulțumiți de slujbele lor.

30% dintre ei au afirmat că se simt mai puțin conectați la colegii lor de muncă și aproximativ unul din cinci a spus că a pierdut oportunitățile de avansare.

Un studiu realizat în luna octombrie în 18 ţări, pe un eşantion de peste 8.000 de angajaţi din întreprinderi mici şi mijlocii, a arătat că aproximativ 75% dintre ei nu vor vrea să mai lucreze în aceleaşi condiţii în care o făceau înainte de pandemie.


Alessandra Stoicescu nu mai prezintă „Observatorul”. Pauza i se datorează soțului

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre