Simona Ionescu / Redactor Șef

Cuvintele rostite în prima zi de Paște vă pot schimba viața. Ce spune tradiția

Cuvintele rostite în prima zi de Paște vă pot schimba viața. Ce spune tradiția
În ziua de Paște, când întreaga creștinătate sărbătorește Învierea Domnului, victoria vieții asupra morții, tradiția spune că trebuie să fim foarte atenți la cuvintele pe care le rostim.

Paștele este ziua iertării, a păcii și a iubirii, iar cuvintele pe care le spunem ne pot schimba viața. Potrivit tradiției, de Învierea Domnului nu avem voie să ne certăm, să facem reproșuri sau să-i jignim pe cei din jurul nostru.

Cine se ceartă de Paște aduce ghinionul în casă

O superstiție bine cunoscută în popor spune că în ziua de Paște nu trebuie să spuneți că sunteți săraci, nu aveți bani, sănătate sau noroc, pentru că veți atrage tot răul asupra casei pentru tot anul. Același lucru se întâmplă și dacă vă certați cu cineva.

De asemenea, orice cuvânt de deznădejde rostit nu va face altceva decât să închidă porțile binecuvântării. La salutul pascal „Hristos a Înviat” se răspunde doar cu „Adevărat a Înviat”, niciodată cu alte cuvinte.

Un nu hotărât bârfei în ziua de Paște

Tradiția spune că cine bârfește în ziua de Paște își va îndepărta îngerul păzitor și va distruge tot ceea ce a făcut până acum. Binecuvântați această zi, rugați-vă și mulțumi Mântuitorului pentru casa și masa pe care o aveți și veți avea parte de lumină în gând și în suflet.

Ce să faceți la prima oră în ziua de Paște

Cuvintele rostite în prima zi de Paște vă pot schimba viața. Ce spune tradiția
Cojile ouălor roșii ciocnire în prima zi de Paște nu se aruncă

Din cele mai vechi timpuri, tradiția spune că la prima oră în ziua de Paște trebuie să luați un ou roșu și să-l puneți într-un vas cu apă unde adăugați o monedă și un fir de busuioc. Spălați-vă pe față cu această apă și veți avea parte de noroc și sănătate. În ziua de Paște nimeni nu trebuie să uite că tot ce spune are o semnificație aparte.

Superstiții legate de cojile de ouă

Tradiția spune că cojile ouălor ciocnite în prima zi de  Paște nu se aruncă. Se păstrează până la Rusalii când sunt îngropate în grădină ca să aducă rod bogat. O superstiție mai puțin cunoscută, dar folosită și acum în satele din Moldova, este legată de ouăle cu două gălbenușuri ciocnite în prima zi de Paște.

Se crede că, dacă cineva ciocnește un astfel de ou, este un semn că se va căsători în curând. Există superstiții legate și de ordinea consumului alimentelor de Paște. Tradiția spune că primul aliment consumat trebuie să fie oul roșu, urmat de pește, ca să fiți sprinteni tot anul, apoi preparate din pasăre, pentru fi „ușori ca pasărea”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *