Simona Ionescu / Redactor Șef

Dăm mesaj text sau apel telefonic? Oamenii de știință au răspunsul

Dăm mesaj text sau apel telefonic? Oamenii de știință au răspunsul
Un nou studiu sugerează că subapreciem legătura și bucuria pe care le obținem atunci când auzim vocea cuiva. Și e nevoie să știm asta în această perioadă în care trăim tot mai conectați prin intermediul telefonului mobil, însă fără să vorbim la el.

Marea întrebare pe care ne-o punem, zilnic, atunci când avem de vorbit cu cineva, este dacă să îi dăm un mesaj text persoanei respective sau dacă să o apelăm telefonic. Oamenii de știință s-au întrebat și ei, au cercetat, iar acum oferă răspunsurile. Încă din pandemie, comunicarea prin mesaje text a devenit foarte intensă. Separarea fizică impusă a făcut necesară găsirea unor soluții pentru a ne menține relațiile cu ceilalți puternice și sănătoase. Însă a vorbi la telefon este cu adevărat esențial.

Un nou studiu sugerează că, dacă acesta este scopul nostru, de a menține strânse relațiile cu ceilalți, atunci trimiterea de mesaje text ar putea să nu fie calea de comunicare optimă. Pentru a rămâne aproape într-un moment în care toți avem nevoie de companie și sprijin, ar fi mai bine să punem mâna pe telefon sau să stabilim un apel telefonnic vocal sau chiar video – făcând ceva în care să putem auzi vocea celeilalte persoane.

Convorbirile telefonice apropie cu adevărat oamenii

În cadrul studiului, participanții și-au imaginat că au o conversație cu un prieten cu care nu au mai ținut legătura de cel puțin doi ani. Ei au prezis cât de ciudat sau plăcut ar fi și cât de aproape s-ar simți dacă s-ar conecta prin apel telefonic sau printr-un mesaj text. De asemenea, au spus ce mediu ar prefera să folosească.

Apoi, participanții au fost repartizați aleatoriu pentru a se conecta cu vechiul lor prieten prin telefon sau mesaj text, iar ulterior li s-a cerut să își relateze experiența. Deși majoritatea oamenilor au anticipat că vorbitul la telefon va fi mai inconfortabil pentru ei, cei care au vorbit la telefon cu prietenii au fost mai mulțumiți de comunicare, s-au simțit mai aproape de cealaltă persoană. În schimb, inconfortabil s-au simțit cei care au trimis mesaje text – chiar dacă inițial au spus că preferă să nu sune, scrie Greater Good.

Oamenii de știință au stabilit că apelurile telefonice stabilesc cu adevărat conexiuni între partenerii de dialog (Sursa foto: Pixabay)

„Credem că e fi ciudat să vorbim cu cineva, dar se dovedește că nu este cazul, spune autorul principal al studiului psihologul Amit Kumar, de la Cornell University. Dar oamenii formează legături semnificativ mai puternice atunci când vorbesc la telefon decât atunci când comunică prin e-mail sau mesaje text”.

Oamenii de știință spun cum e mai indicat să vorbim: prin text sau apel

Această constatare a fost valabilă și în cazul persoanelor care conversează cu cineva total necunoscut, potrivit unei alte părți a studiului. Participanților li s-a spus că vor folosi chat-ul vocal, chat-ul video sau chat-ul text pentru a cunoaște un străin. Ca și în experimentul anterior, li s-a cerut să prezică cum va fi experiența și cât de apropiați ar putea deveni de persoana respectivă.

Apoi, au fost împerecheați aleator cu câte un străin pentru a face un exercițiu de împrietenire rapidă, punând și răspunzând la o serie de întrebări din ce în ce mai personale, cum ar fi „Ce ar constitui ziua perfectă pentru tine?” și „Care este unul dintre cele mai jenante momente din viața ta?”

În general, cei alocați chat-ului vocal sau chat-ului video se așteptau ca conversațiile să fie incomode și să nu aducă prea multă apropiere comparativ cu dialogul prin mesaje text. Dar s-au înșelat: posibilitatea de a auzi vocile oamenilor i-a făcut să se simtă semnificativ mai aproape de străinii cu care vorbeau.

Puterea vocii a fost subestimată

Aceste experimente sugerează că există ceva legat de voce, în special, care crește intimitatea între partenerii la dialog. „Există indicii lingvistice care vin prin vocea cuiva ce sugerează o minte simțitoare și gânditoare, spune Kumar. Și din moment ce conectarea cu cineva înseamnă să te apropii puțin de mintea persoanei, comunicarea bazată pe voce face acest lucru mai ușor sau mai probabil”. El indică alte cercetări care subliniază, de asemenea, importanța vocii în comunicarea noastră.

Într-un alt studiu, persoanele care au ascultat pe cineva exprimând un punct de vedere politic cu care nu erau de acord, au fost mai puțin susceptibile de a dezumaniza acea persoană decât persoanele care au citit pur și simplu transcrierea argumentului lor. Explicația este că vocile noastre transmit o multitudine de emoții, ceea ce ne ajută să ne înțelegem mai bine și fim mai empatici. Deși poate părea banal, modul în care alegem să comunicăm contează.

Mesajele text nu oferă conexiune adevărată

Mesajele text pot fi utile dacă trebuie doar să transmitem un mesaj rapid sau să stabilim un moment pentru a vorbi cu cineva, adaugă Amit Kumar. Dar, spune psihologul de la Cornell University, dacă doriți conexiuni sociale mai puternice – și fericirea și bunăstarea care vin odată cu acestea – convorbirile efective sunt cea mai bună modalitate de a ajunge să le dobândiți, mai arată sursa citată.

„Trăim într-o perioadă în care singurătatea este o preocupare din ce în ce mai mare, iar oamenii trebuie să știe ce să facă în legătură cu aceasta, spune Kumar. Când vine vorba de menținerea și construirea relațiilor sociale care sunt atât de integrate în bunăstare, oamenii ar fi înțelepți să se conecteze cu ceilalți folosindu-și vocile, vorbind mai degrabă decât tastând”.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre