Simona Ionescu / Redactor Șef

Pentru această generație, TikTok e Dumnezeu. Cum e viața tinerilor crescuți cu telefonul în mână

Pentru această generație, TikTok e Dumnezeu. Cum e viața tinerilor crescuți cu telefonul în mână
În ultimii ani petrecem ore bune din timpul liber pe rețelele sociale. Comunicăm mai ales acolo, avem grijă să păstrăm o anumită imagine. Asta, în cazul adulților trecuți de 30 de ani, care nu au crescut cu smartphone în mână. Lucrurile se schimbă radical când vine vorba de cei puțin mai tineri.

Pentru această Generația Z, TikTok e Dumnezeu. Acești tineri născuți în perioada 1995 – 2012 au crescut, practic, cu telefonul tactil în mână. Sau cu tableta și calculatorul. Au între 11 și 28 de ani și cel mai important lucru pentru ei este accesul TikTok. O demonstrează studiile. Aceasta este generația adevăraților nativi digitali, cum a fost ea numită de o mare companie de consultanță. Generația Z poartă amprenta lumii digitale. Și suportă efectele.

Un studiu din august 2023 arată că 79% din adulții generației Z din America se simt singuri. Iar singurătatea pe care o resimt îi adâncește și mai mult în rețelele sociale. Practic, trăiesc lipiți de un device care le oferă acces la social media. Un alt studiu, realizat în aceeași țară,  trage un veritabil semnal de alarmă.

Pentru mai mult de jumătate dintre adolescenții americani, accesul pe o anumită rețea de socializare este mai important decât un drept fundamental. 61% din adolescenții americani mai degrabă ar renunța la dreptul la vot decât să renunțe la accesul la TikTok, arată cercetarea semnalată de Qmagazine.ro.

Pentru Generația Z, TikTok e mai important decât orice

Și mai mult decât atât. Aproape jumătate din adolescenții americani declară că sunt online „aproape permanent”. Un sfert dintre ei  recunosc că petrec  mai mult de 10 ore din cele 24 ale unei zile, pe mobil.  Practic, acești tineri, admit că pentru ei este mai important decât orice să scrolleze prin conținutul oferit de „creatorii digitali!” în raport cu orice altă activitatea sau în raport cu exercitarea unui drept fundamental, după cum a demonstrat studiul care a pus în balanță votul și TikTok-ul.

Generația Z e cea a tinerilor crescuți cu telefonul în mână: sunt însingurați și dependenți de online (Sursa foto: Pixabay)

După cum semnalează profesorul Mircea Platon, digitalizarea exacerbată a Generației Z, a tinerilor și adolescenților de azi, a dus la schimbarea percepției lor despre viață. Mediul digital le-a erodat procesul democratic „punând stavile dreptului de liberă exprimare și liberă audiere de opinii divergente”.

Statistici alarmante

30% din americanii sub 30 de ani consideră că guvernul ar trebui să instaleze camere de luat vederi în toate locuințele pentru a reduce criminalitatea. Peste 50% din membrii adulți ai Generației Z din America locuiesc cu părinții. Pe de o parte, deși sunt adulți, nu au simțul responsabilității într-atât încât să își ia un job ok și să se mute singuri, dar nu au nici dorința de a fi independenți, „pe propriile picioare” cum se spune.

Cu adevărat alarmant este un alt studiu care arată că 42% din membrii Generației Z din S.U.A. au fost diagnosticați cu o boală de natură psihică, 39% merg la terapeut o dată pe săptămână, iar în cazul a 57% a fost necesară impunerea unei medicații psihiatrice regulate.

Un raport al Bank of America menționează generația Z ca fiind „cea mai disruptivă generație din toate timpurile”, a cărei intrare în câmpul muncii „va forța celelalte generații să se adapteze la ea, nu viceversa”, mai arată sursa citată.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre