De ce este important să nu fim singuri. Avertismentul chirurgului general al SUA e devastator

De ce este important să nu fim singuri. Avertismentul chirurgului general al SUA e devastator
Se știe că fumatul intens e sursa multor maladii și poate duce, în final, la moarte. Dar și singurătatea ucide.

Chirurgul general al Statelor Unite ale Americii, dr. Vivek Murthy, trage un semnal de alarmă. Reputatul specialist spune că singurătatea poate fi la fel de nocivă pentru sănătatea umană precum fumatul a peste 10 țigări pe zi, relatează Associated Press (AP). Conform unui raport publicat de acesta în săptămâna în cur, jumătate dintre americani se simt acum singuri. El vorbește despre o „epidemie” de singurătate care a ajuns să coste SUA miliarde de dolari în fiecare an. Oamenii singuri se îmbolnăvesc la fel de grav precum fumătorii înrăiți.

„Știm că singurătatea este un sentiment comun pe care mulți oameni îl au. Este ca foamea sau setea. Este un sentiment pe care corpul nostru ni-l trimite când lipsește ceva de care avem nevoie pentru a supraviețui, a afirmat medicul într-un interviu acordat celor de la AP. Milioane de persoane din America se zbat în umbră și acest lucru nu este corect. Din acest motiv am emis aceste recomandări, pentru a ridica cortina de pe o luptă pe care o duc mulți oameni”.

Pericolele singurătății

În studiul publicat se arată că grupa de vârstă de 15 – 24 de ani a fost cea mai afectată de creșterea singurătății, interacțiunile sociale în persoană ale americanilor din această generație reducându-se cu 70% în 2020 comparativ cu două decenii în urmă.

Milenialii și generația Z cele mai singuratice generații. Mai mult, arată presa americană, piața imobiliară cu prețuri exacerbate nu le oferă tinerilor posibilitatea de a-și cumpăra o locuință proprie sau de a se muta într-o zonă în care sunt încurajate activitățile sociale, la nivel de comunitate. Alte studii au descoperit că în ultimele decenii americanii au devenit de asemenea mai puțin implicați în biserică, organizații comunitare, dar și în propria familie. Practic, numărul gospodăriilor formate dintr-un singur membru s-a dublat în SUA în ultimii 60 de ani.

Acești oameni care trăiesc singuri petrec aproape tot timpul liber pe rețelele de socializare, iar cercetările au relaționat în mod direct acest fapt cu deteriorarea sănătății mintale. În raportul publicat marți de dr. Murthy se mai arată că sentimentul de singurătate crește cu aproape 30% riscul decesului prematur. De asemenea, persoanele cu abilități sociale deficitare prezintă riscuri mai mari de a suferi de un accident vascular cerebral sau boli coronariene.

Izolarea crește și probabilitatea ca o persoană să sufere de depresie, anxietate sau demență, se mai arată în același raport.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre