Simona Ionescu / Redactor Șef

David Popovici a impresionat tot mapamondul. Englezii însă au reacționat altfel

David Popovici a impresionat tot mapamondul. Englezii însă au reacționat altfel
Performața lui David Popovici, care la numai 17 ani a devenit dublu campion mondial la înot, a impresionat întreg mapamondul. Prestigiosul The Times îl compară pe tânărul român cu legendarul Ian Thorpe.

„Acesta este David Popovici, noul „Thorpedo”. Poate schimba fața înotului mondial” titrează The Times, publicație care a văzut în faptul că Ian Thorpe l-a premiat pe român după câștigarea cursei de 200 m liber drept o predare a ștafetei.

Dubla 100 200 m liber, câștigată după 49 de ani

Medaliile de aur de la cursele de 200 m liber și 100 m liber sunt primele câștigate de David Popovici la un campionat mondial de seniori. Însa competiția de la Budapesta va rămâne în istorie și pentru faptul că „fenomenul” de 17 ani din București a rescris istoria natației, devenind primul înotător după 49 de ani (de la Jim Montgomery) care face dubla 100-200 liber.

Ce similitudini văd englezii între Thorpe și Popovici

Ian Thorpe pare să fie un adevărat model pentru Popovici, jurnaliștii britanici fiind convinși că românul seamănă izbitor de mult din punct de vedere tehnic și tactic cu cel mai mare înotător din istoria Australiei.

„David Popovici, puștiul de 17 ani din România a luat pe sus Campionatele Mondiale și a arătat că „imposibilul este posibil” … În 1998, la 15 ani, înainte de a deveni un „nemuritor” al bazinului, australianul devenea cel mai tânăr campion mondial din istorie, în proba de 400 de metri liber. Acum, toți ochii sunt ațintiți pe „noul Thorpedo”, un adolescent care pare mult mai matur decât arată vârsta sa. Popovici are deja experiență la cel mai înalt nivel și posedă aceleași calități fizice și tactice care au făcut din Australian unul dintre cei mai mari înotători din istorie”, scrie The Times.

Două cariere: una la final, alta abia la început

Ian Thorpe a câștigat 5 medalii olimpice de aur și 4 de argint sau bronz. Între 1998 și 2004, Thorpe a câștigat 11 titluri de campion mondial. A ales să se retragă la doar 24 de ani, mulți vorbind la vremea respectivă că teribilul înotător ar fi suferit de depresie, potrivit eurosport.ro.

David Popovici (CS Dinamo) este debutant la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta și a câștigat primele două titluri mondiale în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc.

România mai are două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (50 m liber, 1986) şi Diana Mocanu (200 m spate, 2001). Bilanţul României la Mondiale este acum de patru medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre