Simona Ionescu / Redactor Șef

De anul viitor, românii câștigă mai mult. România, printre țările cu cele mai mici salarii, după Bulgaria

De anul viitor, românii câștigă mai mult. România, printre țările cu cele mai mici salarii, după Bulgaria
Începând cu anul viitor, românii vor câștiga mai mulți bani, căci salariul minim trece de un prag important. Cu toate acestea, ne aflăm tot în coada clasamentului la nivel european.

Din 2010, atunci când salariul minim brut era 144 de euro, România a avansat în ultimii 14 ani. Nu suficient însă, conform statisticilor care ne plasează pe ultimele locuri din UE în ceea ce privește salariul încasat la final de lună. 

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, salariul minim brut va crește începând din 2025, de la 3.700 de lei cât este acum la 4.050 lei. Practic, suma care va intra în buzunarul angajaților va fi cu 200 de lei mai mare, după deducerea tuturor taxelor. 

Ieri, Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional proiectul de lege privind salariul minim adecvat prin care se transpune o directivă europeană care are ca scop îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai ale angajaților. Documentul prevede ca salariul de bază minim brut garantat în plată să se stabilească anual, prin actualizare periodică, după consultarea sindicatelor și patronatelor reprezentative la nivel național și să țină cont de costul vieții și de indicatorii economici și sociali. Potrivit proiectului, veniturile obținute de angajați cuprind salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și diverse adaosuri.

Cât este salariul mediu brut

Noua valoare a salariului minim brut din România, susțin autoritățile, respectă directiva europeană care prevede că salariul minim trebuie să fie între 47 și 52% din câștigul mediu brut la nivel național. Aceste recomandări europene iau în considerare nu doar inflația, ci și productivitatea muncii. 

Salariul minim brut va crește de anul viitor, de la 3.700 de lei la 4.050 de lei

Conform Comisiei de Prognoză, salariul mediu brut în România pentru anul viitor este estimat la 8.597 lei, echivalentul a peste 1.700 de euro. Această creștere a salariului minim brut de bază va afecta direct peste 1,8 milioane de salariați, potrivit estimărilor Ministerului Muncii.

Specialiștii trag semnale de alarmă 

Cu toate acestea, economiștii avertizează că o creștere accelerată a salariului minim poate crea dezechilibre economice. Riscurile cele mai mari ar putea fi resimțite în sectoare precum agricultură, industria textilă, comerțul, activitățile de poștă și curierat, unde se anticipează posibile concedieri sau reducerea investițiilor din cauza presiunilor salariale.

Economiștii avertizează că o creștere accelerată a salariului minim poate crea dezechilibre economice

În context european, România continuă să fie printre țările cu cele mai mici salarii minime. În iulie 2024, salariile minime din Uniunea Europeană variau semnificativ: de la 477 de euro pe lună în Bulgaria, la peste 1.500 de euro în țări precum Luxemburg, Irlanda, Țările de Jos, Belgia, Germania și Franța. 

Cât câștigă europenii 

De exemplu, în Franța, salariul minim brut este de aproximativ 1.747 de euro, iar în Germania se situează în jurul valorii de 1.600 de euro. În Portugalia, salariul minim este mai modest, în jur de 886 de euro, în timp ce în Spania se ridică la 1.080 de euro. Aceste diferențe reflectă variațiile de productivitate, nivelul de trai și politicile economice din fiecare stat membru.

Deși România face pași în direcția corelării salariului minim cu cerințele europene, rămâne încă un drum lung de parcurs pentru a ajunge la nivelul țărilor cu cele mai ridicate salarii minime din Europa.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre