Simona Ionescu / Redactor Șef

Decizia judecătorilor de la Înalta Curte: Dan Andronic nu este vinovat în Dosarul Hidroelectrica

Decizia judecătorilor de la Înalta Curte: Dan Andronic nu este vinovat în Dosarul Hidroelectrica
Târât ani de zile prin instanțe, Dan Andronic a primit sentința finală: Nevinovat. Procurorii n-au avut succes nici cu redeschiderea dosarului în ceea ce o privește pe Elena Udrea, Înalta Curte respingând solicitarea lor.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis marți că Dan Andronic este nevinovat în dosarul Hidroelectrica, menținând astfel decizia Curții de Apel București (CAB) privind intervenția prescripției. Procurorii DNA nu au putut dovedi până anul trecut că Dan Andronic a depus mărturie mincinoasă în acest dosar sau că Elena Udrea a primit bani de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

Decizia Curții Supreme vine după ce, în aprilie 2023, magistrații de la CAB au hotărât încetarea procesului în dosarul Hidroelectrica, în care au fost trimiși în judecată Elena Udrea, fost ministru al Turismului, și Dan Andronic, jurnalist și director la EVZ – Capital.

Sentința penală nr.66/F din 11 aprilie 2023

În temeiul art.396 alin.1, 6 raportat la art.16 alin.1 lit.f teza a II-a din Codul de procedură penală cu aplicarea art.5 din Codul penal, procesul penal față de inculpata Elena Gabriela Udrea încetează pentru infracțiunile de trafic de influență, prevăzute de art.291 alin.1 Cod penal, raportat la art.7 lit.a din Legea nr.78/2000, și spălarea banilor, prevăzută de art.29 alin.1 lit.b din Legea nr.656/2002 (în prezent incriminată prin art.49 alin.1 lit.b din Legea nr.129/2019), ca efect al împlinirii termenului de prescripție generală a răspunderii penale.

În temeiul art.291 alin.2 Cod penal și art.51 alin.1 din Legea nr.129/2019 (art.33 alin.1 din Legea nr.656/2002), raportat la art.112 alin.1 lit.e din Codul penal, se dispune confiscarea specială de la inculpata Udrea Elena-Gabriela a sumelor de 2.500.000 de euro și 900.000 de euro (echivalent în lei la cursul oficial de schimb al BNR la data executării măsurii).

De asemenea, se menține măsura asiguratorie a popririi luată față de Udrea prin ordonanța din 15.12.2016 a Parchetului de pe lângă ICCJ – DNA, Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție, și măsura sechestrului asigurator instituită prin încheierea din 01.10.2018 pronunțată de Curtea de Apel București, până la concurența sumelor de 2.500.000 de euro și 900.000 de euro (echivalent în lei la cursul oficial de schimb al BNR la data executării măsurii).

Decizia pentru Dan Andronic, directorul EVZ – Capital

În temeiul art.396 alin.1, 6 raportat la art.16 alin.1 lit.f teza a II-a din Codul de procedură penală cu aplicarea art.5 din Codul penal, procesul penal față de Dan-Cătălin Andronic încetează pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă, prevăzută de art.273 alin.1 Cod penal. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Totodată, Înalta Curte a menținut decizia ca onorariul parțial cuvenit apărătorului din oficiu desemnat pentru Elena Udrea, avocatul Denis Scutari, în cuantum de 220 lei, să fie suportat din fondul Ministerului Justiției și rămâne în sarcina statului. Decizia poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Aceste informații au fost comunicate prin minuta instanței și sunt disponibile pe portal.just.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre