Deliciul din farfurie: sarmale de vară cu creveți și calamar. Rețeta grecilor e fantastică!

O variantă de vară a clasicelor sarmale grecești, cele cu calamar și creveți aduc în casele românilor un aer de vacanță. Rețeta e pur și simplu spectaculoasă, iar bucătarii vă recomandă să puneți peste sarmale și un sos din fructe de mare și legume. Nimic nu va rămâne în farfurie.
Ingredientele necesare
Pentru a pregăti celebrele sarmale cu fructe de mare, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 2 verze mici sau una mare, după preferință, sare. Pentru umplutură: 450 g creveți mici, de preferință proaspeți, cu coajă și cap, 350 g calamar, curățat, separat în tentacule și tuburi, 1/4 cană cu ulei de măsline, 1 legătură de ceapă verde, tocată.
Vă mai sunt necesare 1 cană cu orez, 1 morcov mare, ras, 1/2 cană cu pătrunjel proaspăt tocat, 1 cană mărar proaspăt tocat, coaja și sucul unei lămâi, 1 linguriță cu sare de mare fină, 1/2 linguriță cu piper negru măcinat.
Pentru supă: capetele și carapacele creveților, 1/4 cană cu ulei de măsline, 4 morcovi medii, răzuiți, 2 cepe medii, tocate, 5 căței de usturoi, tocați, 1 tulpină de țelină, tocată, 1 cană vin alb sec, 2 roșii coapte întregi, răzuite.
Mai aveți nevoie de 5 crenguțe de pătrunjel, 1 frunză de dafin, 1 lingură cu sare grosieră, 4-6 boabe de piper întregi. Pentru sos: 2 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură plină cu făină, 1 1/2 – 2 căni cu supă, sucul de la 1/2 lămâie, 1/4 cană cu mărar proaspăt tocat.
Pentru supă, curățați creveții și îndepărtați venele, îndepărtați capetele și cojile și puneți-le deoparte. Puneți creveții curățați într-un bol, acoperiți-i cu folie alimentară și puneți-i deoparte pentru umplutură.
Așezați o oală mare pe aragaz și adăugați uleiul de măsline, carapacele și capetele creveților la foc mare. Amestecați capetele și carapacele creveților timp de câteva minute sau până când devin roz.
Adăugați morcovii, ceapa, usturoiul și țelina și căliți amestecând timp de 4-5 minute, apoi reduceți focul la mediu.
Adăugați vinul, roșiile, pătrunjelul, frunza de dafin și boabele de piper și aproximativ 4 căni de apă. Aduceți din nou la fierbere, apoi reduceți focul, adăugați sare după gust și lăsați să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 40 de minute. Luați de pe foc, strecurați și aruncați resturile solide. Puneți supa deoparte.
Între timp, pregătiți varza îndepărtând miezul. Îndepărtați miezul tăind în jurul rădăcinii cu un cuțit ascuțit până obțineți o gaură conică în partea de jos a varzei. Luați o oală de dimensiuni medii și umpleți-o cu apă trei sferturi.
Aduceți la fierbere și condimentați bine cu sare. Puneți varza cu grijă în oală și acoperiți. La fiecare 2/3 minute, înțepați ușor frunzele exterioare cu o furculiță și, dacă frunzele se desprind, scoateți-le și puneți-le pe o farfurie lângă oală. Repetați acest pas până când toate frunzele s-au desprins de varză.
Pentru umplutură, tăiați calamarul și creveții în bucăți mici și puneți-le deoparte. Într-o cratiță medie, adăugați uleiul de măsline și ceapa verde și căliți 3-4 minute la foc mediu până se înmoaie.
Adăugați orezul și căliți 2-3 minute, amestecând constant, până când boabele de orez sunt prăjite. Puneți o lingură cu supă și fierbeți la foc mic, amestecând până când tot lichidul este absorbit.
Luați de pe foc și lăsați să se răcească. Acum adăugați morcovul ras, creveții și calamarul tăiați, pătrunjelul și mărarul, sarea, piperul și coaja și sucul de lămâie. Amestecați, gustați și potriviți condimentele.
Pentru rulourile de varză, separați frunzele prea mari sau prea mici pentru a fi rulate. Așezați câteva dintre aceste frunze pe fundul vasului de copt și începeți să faceți sarmalele. Așezați ruloul de varză (cu partea lipită în jos) în vasul de copt. Repetați și umpleți și rulați toate rulourile de varză.
Puneți frunzele de varză rămase neînfășurate deasupra și turnați tot bulionul, cu excepția unei căni, peste rulourile de varză. Ar trebui să aveți suficient lichid pentru a acoperi rulourile de varză, adăugați apă clocotită dacă este necesar.
Preîncălziți cuptorul la 180 °C și puneți rulourile de varză la copt acoperite, timp de 45-60 de minute sau până când orezul este moale. Când sarmalele unt gata, scoateți din cuptor și răsturnați cu grijă vasul de copt și turnați supa într-o cană. P
entru sos, într-o oală medie, adăugați uleiul de măsline la foc mediu, adăugați făina și amestecați timp de un minut. Adăugați supa fierbinte (plus supa rezervată) și aduceți la fierbere.
Fierbeți la foc mic, amestecând până când se îngroașă după gust. Adăugați sucul de lămâie, mărarul tocat și condimentați cu sare și piper. La final, peste sarmale turnați deliciosul sos.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook