Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire arheologică impresionantă: Mormântul unui călăreț trac plin de comori

Descoperire arheologică impresionantă: Mormântul unui călăreț trac plin de comori
Recenta descoperire a unui mormânt tracic în Bulgaria a dezvăluit o comoară arheologică de mare valoare, care oferă detalii prețioase despre cultura și viața elitelor tracice din perioada romană.

La sfârșitul lunii august 2023, o echipă de arheologi condusă de Daniela Agre a făcut o descoperire remarcabilă în situl tracic de la Kapitan Petko Voyvoda, lângă orașul Topolovgrad. Aceștia au găsit mormântul unui călăreț trac, cel mai probabil un nobil, alături de numeroase artefacte unicat la nivel european.

Printre cele mai spectaculoase artefacte descoperite în mormânt se numără bijuterii de aur splendid lucrate, cum ar fi un colier, o diademă, un inel și un pumnal cu mâner decorat cu aur și pietre prețioase. De asemenea, a fost găsit echipamentul complet al războinicului, incluzând o platoșă și arme rare, cum ar fi un cuțit de vânătoare cu motive unice, care nu au mai fost întâlnite în alte situri tracice.

,,În mormânt se află echipamentul complet al unui războinic. Foarte interesant este modelul platoșei, foarte rar în epoca romană. De asemenea un cuțit de vânătoare neobișnuit, cu un mâner decorat cu pietre prețioase și motive care nu au mai fost întânlite în Tracia, dar și un colier de aur, descoperire unică în țara noastră până în prezent”, a precizat arheologul Daniela Agre.

Bijuteriile și armele descoperite arată puterea elitei tracice

Prezența scheletului unui cal lângă războinic sugerează că acesta a fost cavalerist, cel mai probabil luptând în armata romană, în trupele auxiliare. Bogăția artefactelor indică faptul că războinicul provenea dintr-o familie nobilă și influentă, fiind parte din elita tracică. Această descoperire subliniază și rolul important pe care tracii l-au avut în armatele Romei antice.

Armă descoperită de arheologi

Războinicii traci, cunoscuți pentru forța și abilitățile lor în luptă, erau adesea angajați ca mercenari de către diverse civilizații. Ei și-au construit reputația de luptători neînfricați și au strâns averi impresionante din pradă și mercenariat. Bogăția și puterea lor sunt evidențiate de mormintele elaborate și artefactele de o finețe excepțională, cum sunt cele descoperite recent în Bulgaria.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri