Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire extraordinară a oamenilor de știință. A fost găsită o planetă de mărimea Pământului

Descoperire extraordinară a oamenilor de știință. A fost găsită o planetă de mărimea Pământului
O echipă internațională de oameni de știință a anunțat descoperirea planetei Gliese 12 b. E vorba de o exoplanetă temperată, de mărimea Pământului, aflată la o distanță de doar 40 de ani-lumină, la378 de trilioane de kilometri de Pământ.

Descoperire interesantă pentru astronomie și pentru căutarea vieții extraterestre. Oamenii de știință au găsit planeta Gliese 12 b, de mărimea Pământului.

O echipă internațională de oameni de știință a anunțat descoperirea planetei Gliese 12 b, o exoplanetă temperată, de mărimea Pământului, aflată la o distanță de doar 40 de ani-lumină, la o distanță relativ mică, de 378 de trilioane de kilometri de Pământ, ceea ce reprezintă o descoperire interesantă pentru astronomie și pentru căutarea vieții extraterestre.

S-au folosit o combinație de telescoape avansate și tehnici de observație

Cercetători din întreaga lume, inclusiv cercetători de la Universitatea McGill și de la Universitatea Western, au lucrat în colaborare la descoperirea planetei Gliese 12 b în cadrul Programului strategic InfraRed Doppler Subaru (IRD-SSP), care caută planete din zona locuibilă în jurul piticelor roșii.

Echipa internațională a detectat prezența planetei folosind o combinație de telescoape avansate și tehnici de observație. Descoperirea acesteia oferă oportunități interesante de a obține o înțelegere mai profundă a lumilor din afara sistemului nostru solar.

Planetă în jurul unei stele cunoscută sub numele de pitică roșie

Gliese 12 b orbitează în jurul unei stele centrale numită Gliese 12, care este un tip de stea cunoscut sub numele de pitică roșie. Piticele roșii sunt mai mici, mai reci și mai abundente decât stelele de tip G, precum Soarele nostru.

Planetele care orbitează în jurul stelelor pitice roșii sunt candidate principale în căutarea vieții dincolo de Pământ. S-au depus eforturi considerabile pentru a găsi planete care orbitează în jurul piticelor roșii, deoarece lumile terestre sunt mai ușor de detectat în jurul acestor stele, în comparație cu stelele mai masive precum soarele nostru.

Gliese 12 este una dintre cele două stele pitice roșii – cealaltă fiind TRAPPIST-1, aflate la mai puțin de 100 de ani-lumină de Pământ, care găzduiesc planete de mărimea Pământului cu o radiație stelară relativ minimă.

Activitatea puternică a stelei TRAPPIST-1 – cum ar fi erupțiile stelare de mare energie – perturbă probabil habitabilitatea planetelor sale, deoarece observațiile recente sugerează că TRAPPIST-1 b și c nu au aproape nicio atmosferă.

Posibil să aibă o constituție și un mediu de suprafață similare

Ceea ce face Gliese 12 b deosebit de interesantă este dimensiunea și locația sa. Este aproximativ de aceeași dimensiune cu Pământul, ceea ce sugerează că ar putea avea o constituție și un mediu de suprafață similare.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe observații și modelări pentru a confirma acest lucru. Locația lui Gliese 12 b aproape de marginea interioară a zonei locuibile a stelei sale îl face deosebit de interesant.

Zona locuibilă, denumită adesea „zona Goldilocks”, este regiunea din jurul unei stele în care condițiile sunt ideale pentru existența apei lichide pe suprafața unei planete. Deoarece apa este esențială pentru viața așa cum o știm noi, găsirea unei planete în această zonă reprezintă un pas important în căutarea vieții.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre