Descoperiri arheologice incredibile făcute de animale. Ce comori antice au scos la suprafață

Domestice sau sălbatice, animalele au demonstrat că pot face lucruri cu adevărat ieșit din comun. Iată și ce descoperiri arheologice au făcut aceste minunate ființe necuvântătoare.
Bursucii au o reputație oarecum îndoielnică în rândul arheologilor. În timp ce își sapă culcușurile subterane mari, ei distrug adesea arheologia, care este încă îngropată sub pământ. Dar, uneori, în timp ce bursucii își excavează locuințele, descoperă ceva important.
În 2021, într-o peșteră din Spania, un bursuc a trebuit să sape mai mult decât de obicei pentru a găsi hrană în timpul unui val de frig neobișnuit de puternic. În timp ce făcea acest lucru, a dat peste un tezaur de monede de argint datând din perioada romană târzie.
E vorba de monede de argint datând din perioada în care Imperiul Roman începea să piardă controlul asupra Occidentului, pe măsură ce popoarele germanice pătrundeau pe teritoriul său. În total 209 monede au fost recuperate datorită muncii asidue a bursucului, spun specialiștii.
Conform legislației engleze, multe situri antice sunt monumente protejate, iar săpatul în aceste locuri este interzis pentru a le păstra pentru generațiile viitoare. Animalele, însă, nu respectă legislația engleză. Zidul lui Hadrian este una dintre cele mai excepționale construcții antice din Marea Britanie, iar săpăturile sale au dezvăluit o comoară de informații importante despre viața în Britania romană.
La un fort roman situat chiar la sud de zid, unde niciun om nu are voie să exploreze, cercetătorii au apelat la ajutorul cârtițelor, care aduc la suprafață obiectele pe care le găsesc. Până acum, cârtițele au scos la iveală cuie romane, piese de ceramică fanteziste și mărgele de la un colier.
Pe insula scoțiană Islay, un paznic de vânătoare a decis că cel mai simplu mod de a curăța vegetația de pe terenul său era să își lase porcii să facă treaba. Porcii se pricep foarte bine să scotocească prin pământ pentru a găsi hrană, dar de data aceasta, au început să găsească unelte de piatră folosite de unii dintre primii oameni din Scoția.
Descoperirile au fost suficient de bune pentru ca arheologii să fie chemați să exploreze în continuare situl. Uneltele găsite de porci datează din perioada mezolitică, cu aproximativ 9.000 de ani în urmă. Arheologii au mers și mai departe atunci când au excavat zona.
Aceștia au descoperit unelte care le precedeau pe cele găsite de porci cu 3.000 de ani – acestea fiind cele mai vechi dovezi ale activității umane din Scoția.
Dacă există un lucru care le place câinilor, acesta este să sape. Așa că nu este surprinzător faptul că blănoșii au dezgropat o serie de comori antice. În 2018, s-a raportat că un bărbat ceh își plimba câinele Monty pe niște câmpuri, iar animalul, pe nume Monty, a început să sape.
Și a scos la iveală obiecte din bronz care aveau o vechime de aproximativ 3.000 de ani. Monty găsise un tezaur de unelte și brățări decorative din epoca bronzului. În depozitul de artefacte se aflau 13 seceri și mai multe capete de topor.
De obicei, descoperirile din această perioadă în zonă sunt descoperite individual și uneori deteriorate, de aceea a fost neobișnuit pentru arheologi să vadă atât de multe piese împreună. Proprietarul lui Monty a primit o recompensă monetară relativ mică pentru găsirea acestor obiecte. Nu se știe ce a primit Monty pentru prima sa săpătură arheologică…
Nimeni nu suportă șobolanii, dar cu toate acestea, când Oxburgh Hall din Anglia a fost renovat, acțiunea șobolanilor le-a oferit arheologilor cele mai bune informații despre viața în casa din secolul al XV-lea. Sub dușumele, constructorii au descoperit două cuiburi mari de șobolani care se formaseră cu secole în urmă.
Pentru a-și face cuiburile, șobolanii au târât pe jos tot felul de lucruri, de la mătăsuri și catifea din epoca Tudor până la o pagină dintr-un manuscris medieval. Peste 200 de piese textile au fost descoperite și vor face lumină asupra hainelor din această perioadă care altfel nu ar fi fost cunoscute.
Găsirea aurului îngropat la un castel antic trebuie să fie unul dintre cele mai frumoase momente din cariera oricărui arheolog. În 2024, acest vis a fost împlinit de… o cârtiță. În timp ce săpa în șanțul castelului Dundonald din secolul al XIV-lea din Scoția, cârtița a găsit un inel de aur cu o piatră mov.
Inelul a fost realizat probabil la începutul anilor 1500 și era încrustat cu un ametist. Se credea că ametistele îi protejează pe bărbați în luptă și le dau purtătorilor o minte limpede. Banda inelului este sculptată cu un motiv de viță de vie și frunze. Nimeni nu poate spune cum a ajuns inelul să se piardă în șanțul castelului…
Mici arheologi pot fi și pisicile, iar în 2012 o felină a dus la descoperirea unui loc de înmormântare roman cunoscut sub numele de catacombă. Mirko Curti își urmărea pisica și încerca să o aducă înapoi în casă când a văzut-o dispărând într-o gaură la baza unei stânci joase.
Ploile recente provocaseră o cădere de pe stâncă și dezvăluiseră peștera în care se ascundea acum pisica. Neputând s-o atragă afară, el a urmărit pisica înăuntru și a descoperit nișe romane antice tăiate în pereți.
Găurile din pereți conțineau odinioară rămășițele arse ale romanilor, dar se pare că mormintele au fost jefuite cu secole în urmă. Fără vânătoarea unei pisici dispărute care le-a dezvăluit, mormintele ar fi putut fi pierdute pentru totdeauna.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook