Simona Ionescu / Redactor Șef

Până unde s-a ajuns! Capodoperele animate ale lui Disney, interzise copiilor

Până unde s-a ajuns! Capodoperele animate ale lui Disney, interzise copiilor
Capodoperele animate semnate de Walt Disney au încântat milioane de copii și părinți, de pe toată planeta. Iată că acum vor fi interzise copiilor! Unii s-au declarat deranjați de unele scene.

Celebrele desene animate semnate de Disney sunt interzise copiilor! Platforma de streaming Disney a eliminat de la profilul „Copii” marile sale clasice, deoarece unele scene ar putea fi percepute ca rasiste.

Capodoperele animate ale lui Disney, interzise copiilor!

După amplele proteste sub sloganul ”Black life matters” (Viețile Negrilor Contează) din Statele Unite, s-a decis ca până și filmele de desene animate clasice să aibă un avertisment în caz că sunt scene care ar putea să ofenseze.

Corectitudinea politică are la bază idea că oamenii ar trebui să aibă grijă să nu se exprime sau să acționeze într-un fel în care ar putea să ofenseze, excludă sau marginalizeze un anumit grup de oameni dezavantajați social sau discriminați.

Avertismentul sună așa: „Acest program cuprinde descrieri negative și/sau rele tratamente la adresa anumitor popoare sau culturi.”

Însă, compania Disney s-a autocenzurat, deși introdusese deja avertismentul. Platforma de streaming Disney a eliminat de la profilul „Copii” marile sale filme clasice, deoarece unele scene ar putea fi percepute ca rasiste, scrie evz.ro.

Însă colosul american a decis să meargă mai departe și să automutileze, scrie Valeurs Actuelles. Disney a decis ca unele dintre marile sale clasice să devină inaccesibile pe profilul „Copii”. Adică exact pentru cei a căror bucurie au fost create.

Filme de desene animate interzise copiilor

Unii s-au declarat deranjați de scena cu pisica siameză din „Aristocats” care cântă la pian cu bețișoarele de mâncare sau de faptul că Regele Louie din ”Cartea Junglei” ar avea apucături reprobabile de Harlem sau de Bronx.

În ”Doamna și Vagabondul”, apare un cățel chihuahua, pe nume Pedro, care ar prezenta într-un mod stereotip obiceiurile mexicane. Tot în acest film mai apar și antipaticele pisici Si și Am, care pot jigni sentimentele asiatice.

Și elefănțelul  Dumbo este vizat: corbii care îl învață pe elefănțel să zboare au voci considerate prea „negre”. Și mai îngrozitor pentru un corb, unul dintre ei se numește „Jim Crow”, care poate aminti de un ansamblu de legi segregaționiste din sudul Statelor Unite.

Nici Peter Pan nu a scăpat de ochii scrutători ai cenzurii Corectitudinii Politice: termenul „piei roșii”, folosit în film, i-a făcut pe ideologi să ridice sprâncenele.

Ce spune Compania Disney

„În loc să eliminăm acest conținut, dorim să recunoaștem impactul său nefast, să tragem învățămintele și să suscităm dialogul pentru a crea împreună un viitor mai incluziv.”,a transmis compania.


A început nebunia! Capodoperele animate ale lui Disney vor conține mesaje de avertisment

Disney face istorie. A lansat prima animație cu un personaj principal bisexual

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre