Simona Ionescu / Redactor Șef

Detalii șocante despre Monstrul din Caracal. Cum a inventat Gheorghe Dincă o instalație clandestină în „casa ororilor”

Detalii șocante despre Monstrul din Caracal. Cum a inventat Gheorghe Dincă o instalație clandestină în „casa ororilor”
30 de ani. Atât va sta Gheorghe Dincă în spatele gratiilor pentru uciderea Alexandrei Măceșanu și Luiza Melencu, în urma contopirii pedepselor. Iată cum a reușit să-și facă o instalație clandestină pentru a fura energie electrică.

Anchetatorii au descoperit cum Gheorghe Dincă, monstrul din Caracal și-a făcut o instalație pe care a montat-o în spatele contorului de tensiune și fura curent.

Instalația din „casa ororilor” din Caracal era amplasată de Gheorghe Dincă într-o cameră unde doar el putea intra. În acest fel, nimeni nu putea să știe că fura curent și cu atât mai puțin să reușească să fie descoperit. Ceea ce n-a știut Monstrul din Caracal e faptul că orice început are și un sfârșit…

Va sta la închisoare 30 de ani

După ce s-a aflat tot adevărul, bărbatul a fost condamnat la Judecătoria Caracal la 1 an și 6 luni de închisoare pentru infracțiunea de folosire de instalații clandestine pentru ocolirea echipamentelor de măsurare și la 1 an și 6 luni închisoare pentru infracțiunea de furt. El fusese condamnat la pedeapsa maximă pentru uciderea adolescentelor Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu. După ce pedepsele au fost contopite, acesta va sta 30 de ani în închisoare.

A crezut că poate face orice, fără să fie prins

Ultima condamnare

Pe data de 6 decembrie 2023, Gheorghe Dinică a primit ultima condamnare la Judecătoria Caracal.  „În ceea ce privește împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite, instanța reține, în defavoarea inculpatului, faptul că, în ceea ce privește fapta prevăzută de art.92 alin.(2) din Legea nr.123/2012, acesta a dat dovadă de inventivitate.

Construind și folosind o instalație constând într-o intervenție neautorizată asupra capacului din metal care fixa elementele LF 100 A (n.r. – siguranța de 100 amperi), în partea activă a fazelor aferente R, S și T, acel capac fiind găurit, iar pe una din faze era înfiletată o bară metalică care făcea legătura din faza activă și alimenta printr-un cablu un întrerupător tip heblu.

Instalația nu putea fi detectată nici cu ocazia citirii contorului, nici cu ocazia înlocuirii acestuia

Din acel heblu erau conectate mai multe cabluri electrice care pătrundeau în imobil și alimentau cu tensiune, energia consumată în acest mod nefiind înregistrată de contor și nefiind facturată de furnizor. Mai mult, această instalație nu putea fi detectată de către reprezentanții persoanei vătămate nici cu ocazia citirii contorului, nici cu ocazia înlocuirii acestuia. Dat fiind că se afla într-o altă încăpere în spatele peretelui pe care era fixat contorul, încăpere în care avea acces numai inculpatul.

Cum a reușit monstrul din Caracal să facă o instalație în casa ororilor prin care să fure energie electrică

Furt în formă continuată

În ceea ce privește fapta de furt de energie electrică, dar și fapta de a folosi instalația clandestină, se observă, în defavoarea inculpatului, faptul că acesta le-a săvârșit în formă continuă pentru o perioadă îndelungată de timp, raportat și la prejudiciul creat părții civile (ce va fi analizat mai jos), cât și prin prisma consumatorilor identificați la fața locului.

Prejudiciu însemnat

În ceea ce privește starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită si natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii, instanța constată că, în ceea ce privește infracțiunea de furt reținută în sarcina inculpatului, aceasta este una de rezultat.

Ce se consumă la momentul producerii acestuia, adică la momentul producerii prejudiciului în patrimoniul persoanei vătămate concretizat în valoarea energiei electrice sustras, prejudiciul fiind unul însemnat, așa cum se va observa cu ocazia analizei acțiunii civile formulate de aceasta.

Dincă a continuat să mintă oamenii legii

Raportat la infracțiunea de folosire de instalații clandestine pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, instanța observă că aceasta este una de pericol. Urmarea constând în crearea unei stări de pericol consecință a nerespectării dispozițiilor legale care reglementează domeniul energiei electrice. (…)

Gheorghe Dincă și-a primit pedeapsa: 30 de ani de închisoare

Este de observat că inculpatul nu a manifestat, însă, o atitudine sinceră. Declarațiile sale încercând să conducă organele judiciare pe piste false, ceea ce denotă faptul că acesta nu a înțeles gravitatea faptelor sale și nu a existat o schimbare în atitudinea sa în acest sens, aspect ce va fi reținut în defavoarea sa.

Pedeapsa aleasă a fost închisoarea

Cu privire la motivul săvârșirii infracțiunii, se reține, în defavoarea sa, că inculpatul a săvârșit faptele determinat fiind de necesitatea de a obține energie electrică pentru folosirea diverselor utilaje din gospodărie.

Dar care ar fi generat costuri foarte mari, dorind, astfel, să ocolească echipamentele de măsurare și să nu achite contravaloarea energiei utilizate în mod real. Având în vedere aplicarea criteriilor de mai sus la situația concretă din cauză, instanța urmează a alege, ca pedeapsă ce urmează a fi aplicată inculpatului, pentru fiecare dintre cele două infracțiuni, pedeapsa închisorii.  (…) ”, se arată în motivare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre