Simona Ionescu / Redactor Șef

Dezvăluire bombă din interiorul INML în dosarul Caracal. S-a cerut ajutorul FBI în cazul Luizei Melencu

Dezvăluire bombă din interiorul INML în dosarul Caracal. S-a cerut ajutorul FBI în cazul Luizei Melencu
Cazul monstrului din Caracal, Gheorghe Dincă, și al crimelor sale este în continuare în atenția publică, mai ales că informațiile în jurul faptelor sale au fost contradictorii încă de la începutul anchetei. Cazul a fost analizat pe toate fețele și au adus IINML în lumina reflectoarelor.

Când nimeni nu mai credea că pot apărea noutăți, o dezvăluire bombă din interiorul INML în cazul Caracal a devenit publică. S-a cerut până și ajutorul FBI în cazul Luizei Melencu. Dezvăluirea a făcut-o Ligia Barbarii, medic primar legist cu experiență de peste 30 de ani în institut.

Doctor în genetică judiciară, ea este șefa Laboratorului de Genetică din INML. Invitată în platoul Gândul Exclusiv, ea a adus în discuție povestea crimelor de la Caracal. Așa cum vă amintiți, toată lumea a stat cu sufletul la gură așteptând rezultatele probelor ADN și de antropologie. Au fost momente de maximă încordare, iar după apariția rezultatelor au apărut discuții aprinse în media.

INML a cerut ajutorul FBI în cazul Luizei Melencu

În cazul crimelor de la Caracal s-au cerut inclusiv contraexpertize în străinătate. După ce pe plan local a fost  imposibilă stabilirea ADN-ului nuclear în cazul uneia dintre victime, Luiza Melencu, DIICOT a solicitat ajutorul FBI. Mai precis, experților americani li s-a solicitat ajutorul pentru a realiza o expertiză genetică ce ar fi trebuit să stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial şi cromozomial) pe urmele găsite. Din păcate, nici laboratoarele FBI nu au reușit, întrucât fragmentele osoase descoperite la Caracal erau mult prea deteriorate.

Două adolescente, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, au dispărut după ce au avut de-a face cu Gheorghe Dincă

„În cazul Caracal s-a încercat această contraexpertiză în străinătate, care de fapt nu a adus nimic nou și practic, dar nici nu a decredibilizat cumva concluziile pe care le-am dat noi, mă refer nici din punct de vedere antropologic și genetic. Deci, partea aceasta de identificare a victimelor, așa cum a fost făcută la institut, așa a rămas și speța ca atare s-a judecat în aceste coordonate”, a arătat Ligia Barbarii.

Disparițiile care au îngrozit România

Pe 24 iulie 2019, eleva Alexandra Măceșanu, de 16 ani, de la un liceu din Caracal a dispărut. Peste o zi, mama a primit un telefon la care i s-a spus că fiica ei a plecat în Anglia. Peste încă o zi, întreaga Românie era alertată de unchiul ei, Alexandru Cumpănașu, o persoană cu notorietate. El a făcut mult circ dar, în final, nu s-a alăturat rudelor sale în timpul procesului împotriva lui Gheorghe Dincă.

Pe parcursul anchetei, Gheorghe Dincă, criminalul condamnat, și-a tot schimbat declarațiile

Cert este că dezvăluirile lui aveau să fie punctul de plecare în anchetarea unui caz care rămâne în istoria criminalisticii românești. După mai bine de 4 ani și după un proces cu multe hibe, în care Gheorghe Dincă, criminalul condamnat, și-a tot schimbat declarațiile, familiile victimelor sunt în con tinuare nemulțumite de soluția dată în acest caz. Mai mult, după dispariția Alexandrei, s-a aflat și despre cea a Luizei Melencu, dispărută tot după o întâlnire cu Gheorghe Dincă, „monstrul din Caracal”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre