Simona Ionescu / Redactor Șef

Din 1 august, angajații din mediul privat vor aveam mai mulți bani pentru mâncare

Din 1 august, angajații din mediul privat vor aveam mai mulți bani pentru mâncare
De un an de zile valoarea tichetelor de masă pe care le primesc angajații nu a mai crescut, spre nemulțumirea oamenilor. Dar, de mâine, 1 august, reprezentanții guvernului au tranșa soarta tichetelor și le-a crescut valoarea.

Guvernul s-a reunit în ședință joia trecută şi a aprobat un proiect de ordonanță de urgență prin care valoarea tichetelor de masă creşte, de la 1 august. Valoarea este cu 5 lei mai mică decât suma vehiculată în luna mai, când se anunța creșterea începând cu data de 1 iulie, termen care a fost depășit.

Din 1 august, angajații din mediul privat vor aveam mai mulți bani pentru mâncare

Trebuie precizat că de tichete de masă beneficiază doar angajații din mediul și doar cu unele excepții, bugetarii. Angajații de la stat beneficiază de normă de hrană.

Conform noii Ordonanțe de urgență aprobată de Guvern, valoarea tichetelor de masă zilnice pe care le primesc angajații a crescut de la 30 la 35 de lei, cu începere de la data de 1 august. Necesitatea creșterii valorii tichetelor de masă are legătură cu faptul că de un an de zile, valoarea acestora nu a mai crescut, în timp ce preţurile alimentelor s-au majorat semnificativ, au motivat guvernanții.

Conform aceleași OUG, valoarea tichetelor de masă pe care le primesc angajații va creşte cu încă 5 lei, de la 1 ianuarie 2024, adică va ajunge la valoarea de 40 de lei.

Când s-a stabilit noua valoare a tichetelor de masă

Majorarea valorii tichetelor de masă a fost stabilită încă din luna aprilie, la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, unde au participat atât membri ai Guvernului, cât și reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor. La momentul respectiv, premierul în exercițiu, Nicolae Ciucă, a dispus ca până la data de 15 mai să se agreeze de către toate părțile implicate, varianta finală a actului normativ care prevede majorarea valorii tichetelor.

Liderul BNS, Dumitru Costin a anunțat posibilitatea creșterii valorii tichetelor de masă la 40 de lei. „Unul dintre subiectele discutate a fost cel care vizează valoarea tichetelor de masă. Propunerea Ministerului de Finanțe a fost aceea de a lua în analiză atât partea sindicală cât și partea patronală, posibilitatea ca să se poată produce în viitorul apropiat o ajustare a valorii tichetelor de masă.

S-a discutat de valoarea actuală de 30 de lei și păstrarea ei, cât și despre posibilitatea creșterii tichetului de masă la 40 de lei/zi”, a declarat Dumitru Costin, liderul BNS, după discuția cu premierul de atunci, Nicolae Ciucă. Cabinetul Ciolacu a ales ca în acest an valoarea tichetelor să fie de 35 de lei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre