Simona Ionescu / Redactor Șef

Directori noi la Radio România și TVR. Parlamentul a făcut 4 numiri și la CNA

Directori noi la Radio România și TVR. Parlamentul a făcut 4 numiri și la CNA
Radioul și Televiziunea Publică au, de marți seară, 11 mai 2021, conduceri interimare, iar Consiliul Național al Audiovizualului are patru noi membri.

După multe ore de audieri în comisie și vot în plen, Senatul și Camera Deputaților au numit, în seara zilei de 11 mai, directori generali interimari la posturile publice de Radio și Televiziune. După-amiază, parlamentarii respinseseră rapoartele de activitate ale celor două instituții pentru anii 2017, 2018 și 2019. Deși ambele erau favorabile și reflectau un management bun al Doinei Gradea și Georgică Severin, propuși de PSD în urmă cu patru ani.

Rapoartele de activitate ale TVR nu au fost dezbătute în plenul reunit al Parlamentului. În schimb, la discuțiile pentru Radio au existat disensiuni și un schimb de cuvinte mai dure între reprezentanții puterii și ai opoziției.

Directori noi la Radio România și TVR, dar și noi membrii CNA

Președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai, din partea USR PLUS, a susținut că, deși posturile Radio România au înregistrat și în 2019 cel mai mare număr de ascultători de pe piața radio și s-a menținut pe primul loc la nivel național în ceea ce privește cota de piață, în actuala conducere nu se regăsesc profesioniști. Explica astfel că acesta este unul dintre motivele pentru care se propune respingerea rapoartelor de activitate. Tot Iulian Bulai, menționa că în cele două instituții este nevoie de o mai mare transparență a deciziilor și de oameni bine pregătiți.

Din opoziție, liderul de grup al PSD din Senat, Lucian Romașcanu, replica, însă, că actuala putere PNL – USR PLUS – UDMR dorește să schimbe conducerea Radioului și a Televiziunii Publice doar din motive politice.

După audierea candidaților în comisiile reunite pentru cultură, plenul a validat numirea lui Liviu Popescu în funcția de director general interimar al Radioului Public și a Ramonei Săseanu în funcția de director general interimar al Televiziunii Publice.

Pe de altă parte, plenul Parlamentului a decis prin vot numirea a patru membri ai Consiliului Național al Audiovizualului pe locurile rămase vacante. Aceștia sunt: Dorina Rusu, din partea președintelui României, Valentin Jucan și Mircea Toma, din partea Guvernului, și din partea Camerei Deputaților, Ionel Palăr.

Exclusiv. Cântecele preferate de Smiley când era mic. Nu o să vă vină să credeți ce cânta pe oliță

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre