Majorarea pensiilor este o promisiune pe care o fac toți politicienii, dar se întâmplă prea rar față de nevoile reale ale vârstnicilor. Noul Guvern anunță majorări, dar nu sunt bani. Anunțul făcut de ministrul Marius Budăi.
Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor în 2022
Pensiile vor fi majorate începând de la 1 ianuarie 2022. Asta spun politicienii. Însă, nu mai sunt bani pentru pensii în 2022! Marius Budăi a declarat că bugetul Ministerului Muncii va trebui suplimentat cu 11 miliarde de lei în noul an pentru a putea plăti pensile şi 1,8 – 1,9 miliarde pentru alocaţii.
Noua formulă de calcul, propusă de PSD, a fost acceptată de PNL. O persoană care avea 4000 lei brut pensie (2,77 puncte de pensie) primea net 3800 lei (impozit 10% pentru ce depășește 2000 de lei). De la 1 ianuarie punctul de pensie ar crește la 1586 lei. Persoana va avea pensia de 4393 lei brut. La suma care depășește 4.000 de lei se va reține CASS de 10%. 393*10% = 39,3 lei CASS. Creșterea punctului de pensie impactează doar pensiile pe contributivitate.
Suma rămasă va fi de 4353,7 lei. La această sumă se va plăti un impozit pe venit de 235 lei. (10% din ce depășeste 2.000 de lei). Astfel, suma netă rămasă pensionarului va fi de 4118,7 lei net. Prin urmare, pensionarul va primi net cu 318,7 lei mai mult decât primea în decembrie. CASS se va aplica la toate pensiile de peste 4.000 de lei, indiferent de sistemul de pensii aplicabil.
”Impactul bugetar va fi discutat în coaliţie şi în Guvern şi cu siguranţă le veţi regăsi în construcţia bugetului pe anul 2022. Este vorba de 11 miliarde pentru pensii, 1,8 – 1,9 miliarde pentru alocaţii. Avem vreo 212 milioane pentru a institui cea de-a treisprezecea indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi”, a declarat Marius Budăi, noul ministru al muncii.
Este exclusă varianta creşterii vârstei de pensionare
Acum, vârsta de pensionare în România este de 65 de ani la bărbați și 61 de ani la femei, dar mai peste tot în Europa se pune problema creșterii vârstei de pensionare. „Nu putem să-i scoatem pe oameni din birou cu picioarele înainte. Exclus să cresc vârsta de pensionare atât timp cât voi fi ministru. Am explicat foarte clar şi mi-am asumat şi în guvernarea trecută o scrisoare către Comisia Europeană. Am explicat Comisiei că noi, în România, trebuie mai întâi să ridicăm speranţa de viaţă şi abia ulterior să ne gândim la eventuale creşteri a vârstei de pensionare”, a mai declarat Marius Budăi.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook