Simona Ionescu / Redactor Șef

Donald Trump are motive serioase de îngrijorare. A ieșit primul sondaj electoral

Donald Trump are motive serioase de îngrijorare. A ieșit primul sondaj electoral
După atentatul în care a fost rănit la ureche, părea că nimeni nu mai poate să îi stea în cale fostului președinte Donald Trump în cursa sa pentru Casa Albă. Nu puține au fost vocile care l-au declarat deja învingător în cursa electorală programată pentru data de 5 noiembrie.

Se pare însă că Donald Trump are motive serioase de îngrijorare. Asta după ce a ieșit primul sondaj electoral. Deja e devansat, iar diferența de procente ar putea fi problematică dacă trendul se păstrează. Actuala vicepreședintă Kamala Harris îl devansează pe Donald Trump în primul sondaj efectuat după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială.

Vicepreședintele Statelor Unite se află înaintea candidatului republican Donald Trump cu un avans de 2%, conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos. Harris a primit sprijinul a 44% dintre respondenți, în timp ce Trump a fost susținut de 42%. Sondajul a fost efectuat între 22 și 23 iulie, la scurt timp după ce actualul președinte Joe Biden și-a anunțat retragerea din cursa electorală și a susținut nominalizarea Kamalei Harris pentru funcția de președinte al țării.

A ieșit primul sondaj electoral în America, după anunțul retragerii lui Biden

Practic, s-a întors roata, în defavoarea lui Donald Trump. Avansul de 2% al Kamalei Harris este similar cu cel pe care Trump îl avea săptămâna trecută, înainte ca Biden să-și anunțe retragerea. În sondajul precedent, realizat în perioada 15 – 16 iulie, Harris și Trump erau la egalitate cu 44%, iar în cel din 1 – 2 iulie, Trump avea un avantaj de un punct procentual, toate aceste cifre fiind însă în marja de eroare.

Conform experților, sondajele naționale oferă indicii valoroase în ceea ce privește susținerea de care se bucură candidații aflați în cursa prezidențială, însă, în final, rezultatul alegerilor este, de obicei, decis în câteva state-cheie care înclină balanța în Colegiul Electoral al SUA.

Cel mai recent sondaj o menționează pe Kamala Harris cu un avans de două procente înaintea lui Donald Trump (Instagram)

Un sondor din echipa lui Trump a minimalizat importanța sondajelor care arată creșterea sprijinului pentru Kamala Harris, argumentând că aceasta ar putea fi o creștere temporară datorată atenției mediatice. „Această creștere este probabil să se stabilizeze în următoarele zile și să persiste pentru o perioadă”, spune Tony Fabrizio, specialist în sondaje, conform Libertatea.

Donald Trump are motive serioase de îngrijorare

Este de menționat că aproximativ 56% dintre respondenții sondajului au fost de acord că Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, „are o minte ascuțită și abilitatea de a face față provocărilor”, în timp ce doar 49% au împărtășit această părere despre Donald Trump, în vârstă de 78 de ani.

În rândul alegătorilor democrați, 80% îl privesc favorabil pe Biden, comparativ cu 91% care au o părere favorabilă despre Harris. Trei sferturi dintre alegătorii democrați consideră că partidul ar trebui să o susțină pe Harris, în timp ce un sfert cred că ar trebui să existe mai mulți candidați pentru nominalizare.

Președintele Joe Biden a anunțat zilele trecute retragerea din cursa electorală și susținere totală pentru Kamala Harris (Instagram)

Într-un buletin de vot ipotetic, care l-ar fi inclus și pe candidatul independent Robert F. Kennedy Jr., Kamala Harris l-a depășit pe Trump cu 42% la 38%, un avantaj în afara marjei de eroare. Kennedy, susținut de 8% dintre alegători, trebuie încă să se califice pentru a putea să apară pe buletinul de vot în multe state, înainte de alegerile din 5 noiembrie.  Menționăm că sondajul, realizat online, a intervievat 1.241 de adulți din SUA, inclusiv 1.018 alegători înregistrați.

Amintim că președintele în exercițiu, Joe Biden, și-a anunțat pe 21 iulie decizia de a se retrage din cursa prezidențială, susținând candidatura Kamalei Harris în locul său. Harris a obținut sprijinul necesar din partea majorității delegaților democrați pentru a-i asigura nominalizarea. Potrivit unui sondaj realizat de Associated Press, se arată că 2.579 de delegați sunt pregătiți să o voteze, fiind necesari doar 1.976 pentru nominalizare.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre