Simona Ionescu / Redactor Șef

După ce a cucerit Italia, Chef Dorina Burlacu strălucește la cel mai mare congres de gastronomie din lume

După ce a cucerit Italia, Chef Dorina Burlacu strălucește la cel mai mare congres de gastronomie din lume
Chef Dorina Burlacu este singura româncă stabilită în Italia care participă, pentru al treilea an consecutiv, la Science & Cooking World Congress Barcelona 2025. Acesta este cel mai mare congres din lume în domeniul gastronomiei științifice. Românca a transformat deja bucătăria italiană și își propune să aibă un impact și la nivel mondial.

La cel mai mare congres de gastronomie din lume, Chef Dorina Burlacu își prezintă noua creație: un unt special, sănătos și în tendințe cu moda actuală în nutriție. Ea este singura româncă stabilită în Italia care participă și nu este pentru prima dată. Prezența sa la cel mai important congres al profesioniștilor din gastronomie este deja pentru a treia oară.

În timp ce Chef Richard Abou Zaki este recunoscut pe scară largă în Italia pentru talentul său și restaurantele cu stele Michelin, chef Dorina Burlacu face valuri în aceeași țară și în același domeniu. În Reggio Emilia, aceasta și-a câștigat renumele de maestru bucătar prin reinterpretarea tradițiilor culinare italiene. Dar miza ei este dincolo de gustul desăvârșit: ea cercetează constant pentru a putea oferi preparate delicioase și sănătoase, inclusiv celor care trebuie să urmeze anumite diete și ținând cont de provocările vieții actuale.

Duce untul sănătos „BUR DOR” la cel mai mare congres de gastronomie din lume

Ca atare, Chef Dorina Burlacu nu se limitează la a reproduce sau a reinventa rețete clasice. Ea a reimaginat preparate iconice, cum ar fi plăcinta sărată Erbazzone, adaptând-o astfel încât să fie potrivită pentru diabetici sau pentru persoane cu diverse restricții alimentare. De asemenea, a creat versiuni sănătoase pentru paste proaspete – tortellini, ravioli și tortelli – conform recomandărilor Ministerului Sănătății din Italia.

După ce a cucerit Italia, Chef Dorina Burlacu strălucește la cel mai mare congres de gastronomie din lume
Chef Dorina Burlacu prezintă la congresul din Barcelona o rețetă proprie originală, creată pe baze științifice, având în centru celebra sa cremă de unt „BUR DOR” (Foto: Instagram)

Zilele acestea, Chef Dorina Burlacu, Master în Culinary Nutrition și specialist în Healthy & Wellness Cuisine (Harvard Medical School), reprezintă „cucina italiana” și excelența gastronomică europeană pentru al treilea an consecutiv la prestigiosul Science & Cooking World Congress Barcelona 2025, cel mai important congres mondial dedicat științei și inovației culinare.

Chef Dorina Burlacu va prezenta anul acesta o rețetă proprie originală, creată pe baze științifice, având în centru celebra sa cremă de unt „BUR DOR” – un produs revoluționar, fără gluten și lactoză, cu 70% mai puține grăsimi saturate și colesterol redus, conceput pentru o bucătărie modernă, sănătoasă și elegantă.

După ce a cucerit Italia, Chef Dorina Burlacu strălucește la cel mai mare congres de gastronomie din lume
Chef Dorina Burlacu s-a născut în Brusturoasa, județul Bacău, și a visat de mică să bucure oamenii cu mâncarea sa (Foto: Facebook)

Formula inovatoare „BUR DOR” a fost dezvoltată în Italia și integrează cercetarea științifică, tehnologia alimentară și arta gastronomică. Este expresia perfectă a filozofiei profesionale pe care și-o asumă românca.

„Gastronomia este o artă bazată pe știință și iubire. Sunt onorată să revin la Barcelona, orașul în care știința se întâlnește cu pasiunea pentru gastronomie. Aici reprezint Italia prin prisma cercetării mele și printr-o viziune culinară care unește bunăstarea cu inovația”, a declarat Chef Dorina Burlacu.

Prezentarea oficială va avea loc în cadrul secțiunii dedicate Aromei și Arhitecturii Sensoriale, în prezența unor chefi, oameni de știință și lideri ai industriei gastronomice mondiale.

De mică a visat să bucure oamenii cu preparatele sale

Românca ne-a povestit că pasiunea pentru gastronomie a început încă din copilărie, în România. A trăit într-un mic sat, visând să aducă bucurie oamenilor prin mâncare.

„Am fost o fetiță care visa să inoveze bucătăria, iar după peste 30 de ani de muncă continuă, pot spune că am reușit”, mărturisește ea.

Născută în 1969 în Brusturoasa, județul Bacău, Dorina a urmat inițial Liceul de Arte, conform dorinței părinților, pentru a deveni artistă. Cariera sa în gastronomie a început mai târziu, după ce a acumulat experiență internațională și a ajuns în Italia, țară care i s-a părut un adevărat tărâm al oportunităților culinare.

După ce a cucerit Italia, Chef Dorina Burlacu strălucește la cel mai mare congres de gastronomie din lume
Printre distincțiile primite se numără premiul „5 Stele de Aur ale Bucătăriei Italiene” și poziția în topul „Cel mai bun bucătar din Italia” (Foto: Facebook)

La 23 de ani s-a stabilit la Reggio Emilia și s-a dedicat studiului gastronomiei, participând la cursuri conduse de renumitul Gualtiero Marchesi și absolvind Academia de Nutriție Culinară din Bologna. Cariera ei de Chef a fost construită pas cu pas: a început spălând vase și efectuând sarcini de bază în restaurante, iar după 25 de ani a devenit recunoscută ca o figură emblematică a gastronomiei italiene.

Chef Dorina Burlacu i-a cucerit pe italieni

Chef Dorina Burlacu combină arta culinară cu știința nutriției. Românca are un master în Nutriție Culinară și predă la universitate. În paralel cu activitatea educațională, cercetează și inventează produse alimentare noi, creează rețete care țin cont de sănătatea consumatorilor, adaptând preparatele tradiționale pentru nevoi speciale și promovând alimentația responsabilă.

Pandemia i-a oferit oportunitatea de a explora metode noi de preparare a mâncării sănătoase, menținând gustul și aspectul autentic al rețetelor.

În prezent, Chef Dorina Burlacu colaborează cu institute regionale și internaționale, participă la competiții și congrese gastronomice și oferă consultanță pentru companii din sectorul alimentar. Printre distincțiile primite se numără premiul „5 Stele de Aur ale Bucătăriei Italiene” și poziția în topul „Cel mai bun bucătar din Italia”. A reprezentat Italia la evenimente internaționale precum Săptămâna Bucătăriei de la Paris și Cooking & Science World Congress.

În paralel, promovează educația alimentară: încurajează oamenii să citească etichetele produselor, oferă rețete gratuite și organizează cursuri online despre alimentație sănătoasă și gastronomie, convinsă că a găti nu înseamnă doar a prepara mâncare, ci a contribui la sănătatea și bunăstarea oamenilor.

Foto: Facebook

Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri