Simona Ionescu / Redactor Șef

E la mare căutare pe mesele românilor, dar e pescuit din ape poluate și plin de mercur. Acest pește vă poate îmbolnăvi

E la mare căutare pe mesele românilor, dar e pescuit din ape poluate și plin de mercur. Acest pește vă poate îmbolnăvi
Are un gust bun, prețul e pentru toate buzunarele, însă puțini sunt cei care știu că odată ce consumă acest tip de pește se pot aștepta la probleme mari cu sănătatea.

Faptul că este ieftin l-a făcut să fie preferatul multor români. Doar că trebuie să fim extrem de atenți mai ales că provine dintr-un mediu destul de toxic.

E la mare căutare pe mesele românilor, dar e pescuit din ape poluate și plin de mercur. Acest pește vă poate îmbolnăvi

Să fie oare vreun român care să nu fi gustat măcar odată pangasius? Probabil nu s-a întâmplat asta, însă puțini sunt cei care știu cât de periculos este pentru organism. Potrivit informațiilor oferite de CSID, pangasiul este o specie de pește hibrid care provine din apele poluate ale Vietnamului, mai exact din râul Mekong.

De altfel, sursele spun că acesta a fost creat special pentru a supravieţui în ape murdare și se hrănește cu toxinele existente în apă, bacterii şi microorganisme, dar şi resturi de peşti morţi. Motiv pentru care e cunoscut ca și peştele sanitar.

Are puține proteine și mult mercur

Pe de altă parte, studiile au scos la iveală faptul că pangasius are puține proteine și acizi grași omega 3, dar un conținut ridicat de mercur, metal care dă riscuri crescute de boli de inimă, anomalii psihice și orbire. Există însă și zvonuri potrivit cărora pangasius se cere foarte mult pe piață, încât s-a apelat la injectarea cu hormoni din urină deshidratată, pentru ca peștii să aibă carnea mai pufoasă.

Tot pe lista neagră a peștilor sunt și somnul și macroul. Macroul are, de asemenea, mult mercur, iar somnul este injectat cu hormoni pentru a crește cât mai repede. Motiv pentru care nu sunt recomandați să fie consumați. Potrivit studiilor, în România se consumă mult prea puțin pește, doar șapte kilograme pe cap de locuitor, în timp ce un european mănâncă cel putin 24 de kg de pește în fiecare an.

Sursă foto: youtube

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre