Simona Ionescu / Redactor Șef

El e cel mai bogat cioban din România. Elena Merișoreanu a fost adusă să-i cânte

El e cel mai bogat cioban din România. Elena Merișoreanu a fost adusă să-i cânte
O sărbătoare ca în povești a fost organizată în județul Hunedoara de cel mai bogat cioban din Europa.

Elena Merișoreanu a cântat pentru cel mai bogat cioban din Europa: „Am amețit, am simțit că se mișcă scena cu mine”.

La Costești, în județul Hunedoara, a avut loc recent una dintre cele mai mari sărbători de ovine din România, denumită Țurcana, regina munților. Evenimentul este organizat din anul 2004 de unul dintre cei mai înstăriți ciobani din țara noastră. Lui Dumitru Andreșoi i s-a dus vestea și peste hotare, nu doar în toată România. El unul dintre cei mai avuți proprietari de oi.

Atmosfera a fost încinsă de Elena Merișoreanu care a povestit că nimeni nu s-a uitat la bani.

Cu zeci de milioane de euro în conturi, Andreșoi nu se dă în lături de la munca la stână. Pentru oieri organizează în fiecare an o petrecere pe cinste. Nici în acest an evenimentul nu a trecut neobservat, având în vedere numărul mare de participanți, dar și potența financiară a petrecăreților.

Ciobani cu papioane și Mercedes

Elena Merișoreanu, cântăreață de muzică populară a povestit că a luat-o amețeala când a văzut atâta lume strânsă la sărbătoarea dedicată ovinelor.

„Am fost la Costești, în județul Hunedoara, la cea mai mare sărbătoare a oiței. Au fost mii de oameni. Când am intrat pe scenă, am amețit, am simțit că se mișcă scena cu mine, când am văzut atâta lume. Și așa de frumos ne-au primit. Au urcat ciobanii pe scenă, mi-au adus bacșiș. Dumitru Andreșoi e cel mai bogat cioban din Europa.
Au venit ciobanii din toată țara, sunt bogați, dar muncesc pentru tot ce au. Ciobani cu papioane și cu Mercedesuri. Puțini însă știu câtă muncă e, câtă lume trebuie angajată. Nu-i prinde ora 4 dimineața în pat. Judecăm oamenii după cum gândim noi. Dar fiecare legătură de pătrunjel, tot ce luăm din piață, de exemplu e cu greu muncită”, a declarat artista.

A făcut o avere spectaculoasă

Modest și liniștit, Dumitru Andreșoi a reușit să strângă în ultimii 20 de ani o avere spectaculoasă. Într-un top al celor mai bogați fermieri din țară, realizat de Agrointel în 2013, el figura cu o avere estimată între 20 și 25 de milioane de euro, provenită doar din oierit. În prezent, relatează capital.ro, deține două ferme zootehnice, iar pe lângă acestea, s-au mai construit patru noi adăposturi de îngrășare de ovine de mare capacitate.


„La ora actuală cele cinci ferme de îngrășare pe care le deținem au o capacitate de 120.000 capete/serie. Investiția totală a fost de 3.300.000 euro în 2020 și 4.800.000 euro în anul 2021.
Investițiile din 2001 până în anul 2021, pe persoană fizică și pe cele cinci societăți comerciale prin care desfășurăm activitatea, atât în cultură mare, cât și în zootehnie, se ridică la 80 – 85 milioane de euro”, a precizat Andreșoi.

Uneori doarme la stână

Dumitru Andreșoi are oieritul în sânge și știe să facă bani încă de la vârsta de 10 ani. Este nepot de cioban și asta știe să facă de-o viață: crește și păzește oile pe munte. În ultimii ani, averea lui a crescut considerabil datorită flerului în afaceri, ajungând să fie cunoscut drept cel mai bogat cioban din Europa.


A intrat în afaceri în 2001, doar cu 80 de ovine, relatează meat-milk.ro. Ca orice început, evident, că a trecut și prin perioade grele. A muncit mult, a riscat, a împrumutat mulți bani de la bănci pentru a cumpara utilajele de care avea nevoie în zootehnie, iar ani de zile nici nu a putut dormi de griji. În timp însă, cu multă muncă și ambiție, a tot extins afacerea și a ajuns astăzi să își permită orice. Chiar dacă ar putea merge în concediu oriunde în lume, Dumitru Andreșoi rămâne fidel pasiunii sale de o viață. Merge pe munte și dacă îl prinde noaptea, nu ezită să doarmă la stână, sub cerul liber, alături de angajații săi.

Ciobanul care cumpără brânză

Deși are oi de nu le mai știe numărul, baciul din Hunedoara cumpără brânză. A mărturisit că ovinele pe care le deține nu sunt mulse, păstreazp laptele pentru miei. De altfel, el câștigă anual aproximativ un milion de euro din vânzarea acestora.
Afaceristul are trei fete, dar care nu prea îi împrtășesc pasiunea pentru oierit. Averea pe care a construit-o cu sudoare nu este irosită. Ciobanul a ridicat case pentru fiicele sale, una pentru mama lor, precum și două imobile pentru părinții săi și pentru el.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre