Luni, 16 septembrie, cazul Elenei Udrea din dosarul Gala Bute a ajuns în fața instanței într-un demers în care fostul ministru și-a pus mari speranțe. În prezent, Udrea este deținută la Penitenciarul Târgșor, unde condițiile de detenție nu sunt deloc ușoare. Cererile repetate de permisie, formulate pentru a petrece timp cu fiica sa minoră în momente importante din viața acesteia, au fost constant respinse. Azi, Elena Udrea a aflat decizia Instanței Supreme referitoare la cererea sa de a pleca acasă.
Un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a amânat marți, 1 octombrie 2024, pronunțarea deciziei în privința cererii de revizuire depuse de Elena Udrea.
Fostul ministru al Turismului, condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, spera la eliberarea sa, dar instanța a stabilit un nou termen pentru 12 noiembrie 2024.
După cum știți, Elena Udrea a primit o condamnare definitivă la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Este de menționat că ea a executat deja o treime din pedeapsă. În același dosar, Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. De asemenea, Ștefan Lungu, fost consilier iar la acest moment realizatorul unei emisiuni culinare la Antena 3, a primit un an și șase luni cu suspendare.
Elena Udrea a fost găsită vinovată de luare de mită și abuz în serviciu. După ce a plecat din țară înainte de pronunțarea sentinței, în aprilie 2022, ea a fost reținută în Bulgaria, aproape de granița cu Grecia, și ulterior transferată la Penitenciarul Târgșor, unde își execută pedeapsa.
În urmă cu două săptămâni, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), s-a dezbătut cererea de revizuire a condamnării fostului ministru al Turismului. Instanța a admis inițial examinarea cererii, o cale extraordinară de atac care a dus recent la anularea unor dosare penale.
Decizia Instanței Supreme în cazul Elenei Udrea
Solicitarea de revizuire a fost formulată pe baza unui document emis de Serviciul Român de Informații, care prezenta dovezi că fostul ministru ar fi fost anchetat pe baza unor denunțuri nefondate. Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte a analizat cazul, iar decizia luată este definitivă. La termenul din 16 septembrie, Înalta Curte a stabilit ca verdictul să fie comunicat pe 1 octombrie.
Departe de fiica ei, Elena Udrea trăiește o adevărată dramă
De când este încarcerată, Elena Udrea nu și-a putut întâlni fiica decât în timpul vizitelor permise la penitenciar, ei fiindu-i refuzată orice solicitare de permisie. Motivul respingerilor, așa cum a arătat recent șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor, este acela că fostul ministru ar fi încercat să fugă din țară înainte de pronunțarea sentinței care a condamnat-o la șase ani de închisoare.
Fiica Elenei Udrea a împlinit 6 ani pe 20 septembrie. Eva-Maria s-a născut în Costa Rica în 2018, iar anul acesta a fost a doua aniversare fără mama ei. Elena Udrea a lipsit și de la prima zi de școală a micuței sale. Fiica ei și a lui Adrian Alexandrov este, de anul acesta, elevă în clasa pregătitoare, la o școală privată.
Prietena Elenei Udrea a scăpat de pușcărie
Fostul procuror Alina Bica a fost exonerată de executarea pedepsei de 4 ani de închisoare, care a fost dictată pentru favorizarea lui Ovidiu Tender. Instanța a stabilit că fosta șefă a DIICOT și-a ispășit pedeapsa în Italia și nu mai are motive să conteste în România. Prin urmare, Alina Bica a evitat executarea pedepsei de patru ani de închisoare în penitenciarele din țară.
Totuși, Alina Bica cere despăgubiri de peste un milion de euro din partea statului român în legătură cu alte două cazuri în care a fost achitată. Acestea includ acuzațiile de primire a unei mite de 17.500 de euro pentru a-l ajuta pe Horia Simu, precum și un dosar de abuz în serviciu legat de compensațiile pe care Gheorghe „Stelu” Stelian le-a obținut de la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook