Elvira e considerată mâna dreaptă a lui Putin. În timpul mandatului său în fruntea băncii Rusiei, Elvira Nabiullina a reușit să farmece Occidentul – sau cel puțin bancherii săi – și a cultivat imaginea unei tehnocrate ferm profesioniste. Îi place opera, a fost luată prin surprindere de războiul din Ucraina, dar trimite mesaje codate prin hainele pe care le poartă.
Gest de doliu
La prima ei apariție publică după invazia Ucrainei, Elvira a purtat numai negru, o alegere care a fost interpretată de mulți ca un gest de doliu. Pentru Rusia? Pentru Ucraina? Pentru integritatea în banca centrală? Și, la fel ca regretata Madeleine Albright, Nabiullina îi place să poarte broșe care îi „telegrafiază” opiniile despre starea economiei. Cu alte cuvinte, Elvira Nabiullina este unul dintre foarte puținii oficiali ruși care și-au păstrat respectul, dacă nu chiar admirația, Occidentului.
Cine este cu adevărat Bancherul lui Putin?
Elvira Nabiullina a absolvit Universitatea de Stat din Moscova în 1986. În următorii doisprezece ani, ea a urcat în Uniunea Științifică și Industrială a URSS și în succesoarea acesteia, Uniunea Rusă a Industriașilor și Antreprenorilor, iar apoi în ministerul pentru dezvoltare economică și comerț. A lucrat pentru o bancă timp de câțiva ani, apoi s-a întors la minister în 2000 ca prim-adjunct, după ce Vladimir Putin a devenit prim-ministru în anul precedent.
Consilierul lui Putin pe probleme economice
Din acel moment, Elvira Nabiullina avea să rămână apropiată de Putin. Când a devenit președinte, mai târziu, în 2000, Putin a numit-o pe Nabiullina ministru al dezvoltării economice și comerțului. Când a fost ales președinte pentru un al treilea mandat, în 2012, a adus-o la Kremlin și a făcut-o consilierul său pe probleme economice. În anul următor, Putin a numit-o guvernator al băncii centrale a Rusiei.
A permis rublei să „plutească”
Elvira Nabiullina a impresionat comunitatea bancară globală încă de la început. Bancherii au lăudat-o pentru poziția fermă pe care a adoptat-o față de sectorul bancar rusesc între 2013 și 2017, când a retras peste 300 de licențe bancare de la instituții. Care, fie erau cronic slabe, fie erau conduse fără scrupule – reprezentând o treime din instituțiile de credit din Rusia.
De asemenea, bancherii au lăudat-o pentru că a adoptat o poziție fermă în ceea ce privește inflația, reducând rata de bază la un minim record de 2,18% în februarie 2018. Dar și pentru că a permis rublei să „plutească” în 2014, în loc să controleze cursul de schimb, așa cum făcuse CBR în trecut.
Camuflaj pentru regimul Putin
Dar criticii au subliniat că multe dintre realizările ei sunt doar un simplu camuflaj pentru regimul Putin. Băncile pe care le-a închis între 2013 și 2017 au fost consolidate de alte instituții, dintre care trei – Bank Otkritie, B&N Bank & Promsvyazbank – au dat ulterior faliment, au trebuit să fie salvate și au ajuns să coste BNR două trilioane de ruble.
Aceste trei bănci erau deținute de oligarhii Igor Finogenov, Mihail Gutseriev și frații Dmitri și, respectiv, Alexei Ananyev, aflați în legătură cu Kremlinul. La vremea respectivă, observatorii au acuzat băncile de proastă gestionare și chiar de corupție: la momentul salvării, a declarat ulterior CBR, capitalul Băncii Otkrytie era în mare parte fictiv.
Potrivit www.npr.org. unii cred că decizia lui Putin de a invada Ucraina a fost prea mult pentru ea și ar fi încercat să demisioneze. S-ar putea ca decizia lui Putin să nu-i fi plăcut, dar cert este că a rămas în același loc, îndeplinind ordinele lui Putin, așa cum a făcut-o în ultimii 22 de ani.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook