Simona Ionescu / Redactor Șef

Este oficial, se schimbă banii. Un alt chip va apărea pe noile bancnote

Este oficial, se schimbă banii. Un alt chip va apărea pe noile bancnote
Este oficial, se schimbă banii. Regele Charles al III-lea o va înlocui pe regretata regină Elisabeta a II-a pe monedele canadiene cât și bancnota de 20 de dolari.

Un comunicat de presă emis de premierul Justin Trudeau săptămâna aceasta arată că banii canadieni vor prezenta în curând o efigie a regelui nou încoronat. „Astăzi, guvernul a confirmat cu Banca Canadei că portretul regretatei regine Elisabeta a II-a de pe bancnota de 20 de dolari va fi înlocuit cu cel al Majestății Sale Regele Charles al III-lea”, a anunțat premierul.

Canada a prezentat monarhii domnitori pe monedele sale de când Monetăria a început producția în 1908. Portretele monarhilor au apărut și pe bancnote, din momentul în care Banca Canadei a început producția, în 1935. Deși designul noii efigii pentru monedele circulante va fi lansat abia în lunile următoare, Banca Angliei a făcut public deja un design cu regele Charles al III-lea, încă din decembrie 2022, care ar putea indica la ce se pot aștepta canadienii, arată MtlBlog.com.

Canadienii vor păstra, în paralel, și bancnotele cu regina

S-a confirmat, de asemenea, că bancnotele existente de 20 de dolari cu regina Elisabeta a II-a vor rămâne în continuare valabile. În ceea ce privește momentul în care canadienii se pot aștepta să-l vadă pe regele Charles al III-lea să apară pe bani, guvernul a spus că actualizarea bancnotei de 20 de dolari ar putea dura „câțiva ani”.

Canadienii se așteaptă ca noii lor dolari să semene cu designul stabilit deja pentru lirele sterline, în Marea Britanie

Pe lângă faptul că apare pe spatele monedelor canadiene și a bancnotei de 20 de dolari, Canada își onorează, de asemenea, cel mai nou monarh cu o nouă Coroană regală canadiană, care va încorpora „elemente unice canadiene”, inclusiv o frunză de arțar.  Un nou steag al Suveranului va fi, de asemenea, realizat împreună cu prima ștampilă definitivă și, de asemenea, o monedă specială de colecție.

În Marea Britanie, schimbarea portretelor pe bani a început deja

Monetăria Regală a Marii Britanii a început să emită primii bani cu profilul lui Charles în data de 8 decembrie 2022. Altfel, Banca Angliei nu intenționează să retragă bancnotele care o înfățișează pe regina Elisabeta până când nu se vor uza, astfel că cele două tipuri de bancnote vor fi ambele în circulație câțiva ani. Noile bancnote din polimer de 5, 10, 20 și 50 de lire prezintă un portret al lui Charles pe față, precum și în fereastra de siguranță transparentă a bancnotelor, dar în rest nu au suferit modificări față de modelele actuale.

„Acesta este un moment important, deoarece Regele este doar al doilea monarh care apare pe bancnotele noastre”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey. Regina Elisabeta a apărut pentru prima dată pe bancnotele Băncii Angliei în 1960, spre deosebire de monedele britanice, care au prezentat mult timp imagini ale conducătorilor țării.

Sursa foto: Instragram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre