Anul acesta, Facebook și Instagram ar putea să nu mai funcționeze în Europa dacă nu este adoptată o nouă prevedere legislativă privind transferul de date. S-a ajuns aici odată cu lansarea Meta. Compania care deține cele două platforme de socializare aşteapta o decizie definitivă din Europa privind procesarea datelor europenilor pe serverele din SUA. în cazul în care procesarea va fi respinsă, trasferul de date nu mai poate avea loc, și, automat, Facebook şi Instagram nu vor mai putea opera în UE, informează Mashable.
Este vorba de transferurile transatlantice de date, reglementate prin așa-numitul Privacy Shield și alte modele de acorduri pe care Meta le folosește sau le-a folosit pentru a stoca datele de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Acordurile actuale sunt în prezent supuse unui control intens în UE.
Meta anunță că „probabil” nu va mai putea oferi rețele sociale europenilor
În raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, Meta avertizează că, dacă nu se adoptă un nou cadru și companiei nu i se mai permite să utilizeze modelele actuale de acorduri, „probabil” nu va mai putea să ofere multe dintre „produsele și serviciile cele mai semnificative” ale sale, inclusiv Facebook și Instagram.
„Împărtășirea datelor între țări și regiuni este esențială pentru furnizarea de servicii și publicitate direcționată”, au subliniat reprezentanții Meta. Privacy Shield a fost anulat de Curtea Europeană de Justiție în iulie 2020, din cauza încălcării protecției datelor. De atunci, UE și SUA lucrează la o versiune nouă a tratatului.
UE analizează acordurile prin care americanii au acces la datele private
Meta folosește și așa-numitele modele de acorduri, sau Clauze Contractuale Standard, ca bază legală principală pentru prelucrarea datelor de la utilizatorii europeni pe serverele americane, în plus față de Privacy Shield. Aceste modele de acorduri sunt, de asemenea, supuse controlului la nivelul UE.
„Îndemnăm autoritățile de reglementare să adopte o abordare proporțională și pragmatică pentru a minimiza perturbarea celor multe mii de afaceri care, precum Facebook, s-au bazat pe aceste mecanisme cu bună-credință pentru a transfera date într-un mod sigur și securizat”. a declarat vicepreședinte al afacerilor globale al Meta, Nick Clegg, pentru CityAm.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook