Zilele acestea, în pragul uneia dintre marile sărbători creștine, Irinel Columbeanu le arată fanilor săi încă o fațetă din personalitatea-i complexă. Întors spre cele sfinte, el amintește de mama sa, trecută la cele veșnice. Gânduri frumoase pentru cea care i-a dat viață împărtășește acesta pe rețelele de socializare.
„Ieri, 18 aprilie 2023, mama mea, Georgeta Columbeanu, născută Stroe, ar fi împlinit 91 de ani dacă nu ar fi murit la 76. Pace și lumină”, a scris Irinel Columbeanu.
Postare emoționantă în amintirea mamei sale
Mama lui Irinel Columbeanu, Georgeta, s-a stins din viață la Spitalul Elias. A fost, în ultimii ani, bolnavă de cancer. Un lucru i-a cerut fiului ei, pe patul de spital, iart vorbele sale i-au rămas acestuia întipărite în memorie. „Vreau să te rog ceva, un singur lucru: să nu mă puneți să fac chimioterapie, nu vreau să sfârșesc cheală”, au fost cuvintele mamei lui Irinel Columbeanu înainte să moară.
Sfâșietor, își amintește acesta, a fost momentul în care a aflat că mama sa a plecat la cele veșnice, dar și ziua înmormântării. Irinel Columbeanu își amintește fiecare detaliu de atunci și povestește cu emoție cum s-a întâmplat totul, în cel de-al treilea volum autobiografic, „Chintesența”, ce face parte din trilogia „Istoriile unui vehement”.
„Se duse imediat la morga spitalului, unde fu contrariat să o vadă pe mama lui într-un coșciug așezat pe jos, dar probabil că așa era situația, nu era vina nimănui că așa se întâmplase și nici că pe drum trebuise să se oprească scurt la bancă în legătură cu prelungirea creditului. Urmă încet cu mașina, cu tatăl lui alături, dricul până la capelă și rămase acolo de priveghi mult în noapte. Multă lume la înmormântare, unii pe care nu îi mai văzuse din copilărie”, povestește Irinel Columbeanu în cartea sa.
Irinel Columbeanu, întors spre locurile sfinte
În postarea emoțională care amintește de cea care l-a adus pe lume, Irinel Columbeanu face trimitere la ziua unui sfânt foarte drag românilor și celorlalți creștini: Sfântul Gheorghe. Acesta va fi celebrat peste numai câteva zile, în data de 23 aprilie.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, în secolul al IV-lea, în timpul împăratului Dioclețian. A avut părinți creștini, iar el însuși și-a mărturisit credința în Iisus Hristos. Din cauza acestor convingeri religioase a ajuns să fie întemnițat și forțat să renunțe la credința creștină. Istoria consemnează că acesta a fost ispitit cu onoruri pentru a jertfi zeilor, însă el nu s-a lepădat de credința în Hristos. A fost torturat și până la urmă ucis prin decapitare la data de 23 aprilie. Aceasta a rămas ziua sa de prăznuire.
Sfântul Gheorghe în iconografie apare călare pe un cal și ucigând cu sulița un balaur. Legenda spune că Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, terorizată de un balaur, ucigându-l. Acest sfânt a rămas în amintirea creștinilor drept un model de curaj în lupta cu diavolul.
A fost reprezentat într-o mantie roșie, culoarea tradițională pentru un martir, dar și ca un războinic pedestru sau tribun militar, în veșminte patriciene cu o diademă metalică pe cap și ținând o cruce în mâna dreaptă și o sabie în mâna stângă, se arată în articolul citat de Irinel Columbeanu, în adevărata lecție de cateheză pe care o face.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook