Simona Ionescu / Redactor Șef

Falsul chirurg italian Matteo Politi a fugit din România după ce a nenorocit 28 de femei. A învățat să opereze de pe Youtube

Falsul chirurg italian Matteo Politi a fugit din România după ce a nenorocit 28 de femei. A învățat să opereze de pe Youtube
Falsul chirurg italian Matteo Politi a fost condamnat definitiv, miercuri, la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare. Judecătorii Curții de Apel București au respins apelul medicului și au păstrat decizia magistraților de la prima instanță, Judecătoria Sectorului 1. Falsul medic a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune și fals intelectual.

După ce a nenorocit 28 de femei, falsul medic Matteo Politi și-a primit pedeapsa la finele lunii noiembrie. El a crezut că poate scăpa de pușcărie, însă magistrații români l-au trimis după gratii, cu sentința de azi, chiar dacă  italianul i-a dat în judecată pe procurorul și judecătorul care s-au ocupat de cazul lui.

În acest dosar, Matteo Politi a fost acuzat că a operat nu mai puțin de 28 de femei în mai multe clinici private, în condițiile în care nu avea dreptul de a profesa pe teritoriul României. Surse din anchetă au dezvăluit că Politi a mărturisit că a învățat să opereze după ce a urmărit mai multe clipuri cu operații pe Youtube.

Matteo Politi susține că e nevinovat

Într-o declarație oferită jurnaliștilor de la Fanatik, Polit spunea că nu poate să creadă că i s-a întâmplat așa ceva, pentru că e nevinovat. „Au fost depuse, în primă instanță, foile mele în original, foile mele matricole. Parchetul a făcut o verificare la Ministerul Educației din Serbia, care a spus că actele mele sunt originale, legimite, la fel și Ministerul din România.

Ei m-au acuzat de înșelăciune, că sunt medic fals, cu adeverință. Eu am probe în acest sens, le-am depus la dosar și am făcut plângere penală, s-a deschis un dosar penal la Parchet, împotriva judecătorului, procurorului și împotriva inspectorului de Poliție, că mi-au pătat imaginea.

Am vorbit cu cineva de la Consulatul Serbiei și am arătat dovada depusă de procuror, că adeverința este ilegală, este contrafăcută. De aceea am depus plângere penală împotriva acestei persoane. (…) Nu există nicio probă legală care să ateste faptul că eu nu sunt medic adevărat, asta e fenomenal. Nu termin aici, îi trag pe toți la răspundere.

Actele au fost depuse în original, la fel și înscrierea mea la Colegiul Medicilor de pe urma căreia aveam drept de practică. Ei mi-au dat o condamnare, asta e o manevră. Dar îi voi trage pe toți la răspundere pentru ceea ce mi-au făcut. Că ei nu știu cu cine lucrez eu, cu ce guvern”, a spus Matteo Politi.

Matteo Politise prezenta în fața pacientelor cu nume fals

Matteo Politi a operat 28 de femei în mai multe clinici private, deşi nu avea dreptul să exercite profesia de chirurg pe teritoriul României. Totuși, acestuia i se atribuise un cod de parafă de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. După declanșarea anchetei, italianul a încercat să fugă din România. El a fost prins în februarie 2019, într-un tren aflat în vama Curtici și, o vreme, a stat în arestat preventiv.

„În perioada martie 2018 – 7.12.2018, inculpatul a exercitat acte specifice profesiei de chirurg plastician-estetician asupra a nouăsprezece paciente, în cadrul unor clinici de pe raza municipiului Bucureşti. În perioada martie 2018 – 07.12.2018, inculpatul a indus în eroare nouă persoane vătămate cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică-estetică şi de medic cu drept de practică pe teritoriul României.

Folosind un numele fals, a efectuat asupra acestora acte specifice calității de chirurg plastician-estetician, obținând astfel un folos patrimonial injust constând în sumele de bani achitate de paciente pentru actele medicale exercitate asupra acestora, în valoare de aproximativ 13.880 de lei şi 10.150 de euro”, se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

A înșelat cu bună știință, alți doi medici

Procurorii au mai arătat că în 2018, italianul a mințit doi medici, cărora li s-a prezentat sub un nume fals, susținând că, în scurt timp, va fi proprietarul unei clinici private cu sediul în Bucureşti. El i-a determinat pe cei doi medici să încheie un contract de prestări servicii cu o societate comercială, al cărei administrator era, încasând suma de 13.896 lei, reprezentând chiria pentru trei luni de utilizare a unui cabinet din cadrul clinicii.

Medicii nu au putu profesa nicio secundă acolo, deoarece clinica nu a devenit niciodată proprietatea lui politi, iar accesul în clădire nu le-a fost permis de către adevăratul proprietar.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre