Simona Ionescu / Redactor Șef

Femeile din România, pe loc fruntaș într-un top rușinos! Vina bărbaților în acest caz e disputată

Femeile din România, pe loc fruntaș într-un top rușinos! Vina bărbaților în acest caz e disputată
România este încă o țară în care femeile nu sunt valorizate și se poate afirma fără a greși că egalitatea de gen este mai degrabă o chestiune teoretică. E suficient să ne uităm în structura oricărei instituții importante la nivel național pentru a vedea, bunăoară, că majoritatea funcțiilor cheie aparțin bărbaților.

Dar asta nu este cea mai mare problemă. În realitate, româncele au parte de discriminare în viața lor de zi cu zi. Femeile din România sunt pe primul loc într-un top rușinos, iar vina bărbaților în acest caz e disputată.

Un sondaj recent arată că femeile din România sunt cele mai nefericite din întreaga Uniune Europeană. Se pare că româncele se confruntă cu cele mai mari niveluri de tristețe, comparativ cu toate celelalte femei de pe continent. Chiar dacă majoritatea femeilor din România nu sunt de acord cu această concluzie și afirmă că, deși există multe probleme, nu putem fi chiar în fruntea acestui clasament, studiul sugerează altceva.

Femeile din România, pe loc fruntaș într-un top rușinos

Cele mai fericite femei din lume se găsesc în Austria, Germania, Elveția, Taiwan și Kuweit. Sondajul a fost realizat la nivel global, cu răspunsuri de la 79.000 de femei din 143 de țări. Pe o scară de 100 de puncte, România a obținut un scor de 54, ceea ce ne situează puțin peste jumătatea clasamentului mondial în ceea ce privește fericirea femeilor.

Femeile din România sunt nefericite din mai multe motive. Printre altele, asupra lor cade realizarea a 90% din treburile casnice (Pixabay)

Principalele motive ale nefericirii în rândul femeilor românce sunt legate de situația financiară și sănătatea precară. Dar și de faptul că muncesc mult mai mult decât bărbații. Psihologii subliniază că nefericirea este un fenomen real, care afectează atât sănătatea fizică, cât și cea psihică.

De ce sunt nefericite româncele

„Nivelul de muncă al femeilor în România este mult mai mare decât al celor din alte țări. Văd zilnic femei epuizate fizic și emoțional de toate responsabilitățile pe care le au, a declarat psihologul Gabriela Maalouf pentru România TV.  Acest burnout de a fi femeie de carieră, mamă, soție și prietenă este o povară, mai ales când statutul financiar nu este optim”.

O româncă a povestit pentru aceeași televiziune experiența sa de muncă și de viață din Olanda: „Am trăit 11 ani în Olanda și femeile de acolo nu sunt ca noi. Dacă vor să gătească, gătesc, dacă nu, nu. Sunt foarte aranjate, pe când noi, româncele, mai lăsăm (deoparte)”

O altă româncă a adăugat: „Nu cred că suntem cele mai nefericite. Oricine poate avea un loc de muncă dacă vrea și poate trăi liniștit. Dacă acceptă abuzuri și sunt nefericite din cauza asta, e problema lor.”

Româncele realizează peste 90% din treburile casnice

Totuși, studiul realizat de Hologic Global Women’s Health Index plasează România printre ultimele locuri în Europa în privința fericirii femeilor. Țara noastră este devansată doar de țări precum Republica Moldova, Albania, Bosnia și Herțegovina.

Expertul în egalitate de gen, Miruna Pantel, a adăugat, conform sursei citate: „Cercetările arată că femeile realizează peste 90% din treburile casnice, ceea ce are un impact major asupra stării lor emoționale”. Este de amintit că, la nivel global, cele mai nefericite femei trăiesc în Bahrain, Burkina Faso, Ucraina și Afganistan.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre