Noile statistici la nivel european sunt cu adevărat șocante. Româncele sunt o categorie aflată în mare pericol. Cifrele vorbesc de la sine. În fiecare zi, 9 românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Mai grav, jumătate dintre acestea nu au împlinit 50 de ani.
În plus, cancerul de col uterin în România are o rată de mortalitate de trei ori mai mare decât media europeană. Conform datelor Sistemului European de Informații privind Cancerul (ECIS), în 2022, în România, au fost înregistrate 3368 de cazuri noi de cancer de col uterin.
Acest lucru înseamnă că la fiecare 13 cazuri de cancer nou-diagnosticate la femeile din țara noastră, unul este cancer de col uterin. Totodată, statisticile europene arată că 1793 de românce și-au pierdut viața din cauza cancerului de col uterin în 2022.
Cum apare cancerul de col uterin
Infecția cronică cu anumite tipuri ale Virusul Papilomului Uman (HPV) este responsabilă de 99% din cazurile noi de cancer de col uterin. Același virus cauzează și o foarte mare parte din cancere survenite la femei și/sau bărbați ce sunt localizate la nivelul anusului și a organelor genitale (penis, vagin sau vulvă) sau în zona ORL (cancerele orofaringiene). Alte tipuri de HPV, ce sunt transmise tot pe cale sexuală, nu au capacitatea de a genera cancere, însă pot conduce la apariția verucilor (papiloamelor) genitale.
Riscul unui individ de a dezvolta o infecție cu HPV pe parcursul vieții este foarte mare, întrucât aceasta este practic cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală. Specialiștii au apreciat că 8 din 10 adulți se vor infectata cu cel puțin o tulpină HPV măcar o dată în viață.
Ei arată că riscul de infectare e cu atât mai mare cu cât această infecție, de regulă asimptomatică, e mai răspândită în rândul unei populații. În unele țări europene, inclusiv în România, prevalența infecțiilor cu tulpinile HPV este relativ mare. Aproximativ 15% dintre femei sunt purtătoare asimptomatice ale HPV.
Vaccinarea anti-HPV în România, gratuită pentru tineri
Vaccinarea anti-HPV este, ca urmare, o măsură de sănătate publică foarte importantă pentru a asigura și proteja populația la risc împotriva infectării cu HPV și, implicit, prevenirea apariției cancerului de col uterin sau a altor îmbolnăviri determinate de acest virus. În România, pentru adolescenți, fete și băieți, care se încadrează în grupa de vârstă 11 – 18 ani, vaccinarea este disponibilă gratuit prin intermediul medicului de familie, la solicitarea părinților / reprezentanților legali.
În plus, din luna decembrie 2023, femeile cu vârste între 19 și 45 de ani pot beneficia de imunizarea împotriva HPV în regim compensat 50%, adică plătind jumătate din costul vaccinului. Pentru acest lucru au nevoie de o rețeta compensată de către medicul de familie, medicul ginecolog sau de un medic de altă specialitate.
Ce s-a întâmplat în țările care au implementat la scară largă vaccinul
Eficacitatea vaccinului anti-HPV este confirmată de exemple precum Australia, unde se așteaptă eliminarea cancerului de col uterin ca problemă majoră de sănătate publică în următorii 11 ani, datorită unui program de vaccinare extins și eficient. În plus, un studiu publicat recent de Public Health Scotland confirmă eficacitatea vaccinării anti-HPV.
Cercetarea evidențiază absența cazurilor de cancer de col uterin în rândul femeilor vaccinate cu schema completă la vârsta de 12 şi 13 ani, în cadrul programului național de imunizare anti-HPV. În Scoţia, nouă din 10 fete (12 și 13 ani) au fost vaccinate împotriva HPV din 2008 când a fost introdusă vaccinarea anti-HPV.
De ce este important să faceți periodic testul Babeș – Papanicolau
Nu există tratament pentru virusul HPV. De la infecția inițială până la dezvoltarea cancerului de col uterin pot trece 10 ani sau mai mult. Acest lucru poate fi în avantajul pacientelor, dacă fac controale periodice, deoarece boala poate fi descoperită într-o fază incipientă. În România, femeile au la dispoziție acces gratuit la programele de screening.
Screening-ul presupune testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc pentru a depista eventualele leziuni precanceroase. Conform recomandărilor internaționale, testările HPV sau Babeş – Papanicolau, în regim de screening, permit detectarea leziunilor precanceroase sau a cancerului col uterin în stadii incipiente. Acestea pot fi vindecate.
În cadrul programului regional de screening implementat în perioada 2018 – 2023 în Regiunea Nord-Vest și Vest, Institutul Oncologic din Cluj Napoca a testat circa 80.000 de femei. Dintre acestea, 7000 au fost descoperite cu leziuni ale colului, iar la 3550 dintre ele s-a confirmat boala oncologică.
Medicii arată că o cât mai largă acoperire a populației feminine eligibile cu servicii de screening este salvatoare de vieți pe termen mediu-scurt. Mai multe informații despre beneficiile vaccinării anti-HPV sunt disponibile pe platforma https://protejeaza-tedehpv.ro/.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook