Simona Ionescu / Redactor Șef

Fenomenal! Un armăsar din România, declarat cel mai frumos din lume! Foto

Fenomenal! Un armăsar din România, declarat cel mai frumos din lume! Foto
Un cal din România a devenit campion mondial în frumusețe și perfecțiune. Acesta și-a adjudecat titlul chiar în țara de origine a rasei sale. Comparativ, dacă armăsarul ar fi fost om, ar fi primit titlul de „Mister Univers”.

Cel mai frumos cal lipițan din lume este un cal românesc și recent și-a adjudecat titlul de campion mondial. Este un lipițan atipic, având în vedere că cei mai cunoscuți cai din această rasă sunt cei de la Viena, de la celebra Școală Spaniolă de Călărie, care oferă adevărate spectacole pline de grație și care sunt, toți, fără excepție, albi.

Armăsarul campion este unul de prăsilă și provine din Herghelia Beclean, cea mai prestigioasă herghelie din România. Calul a câștigat locul I Mondial la o competiție destinată lipițanilor, desfășurată în Slovenia, țara în care s-a născut rasa sa, cu sute de ani în urmă.

Lipițanii, cai de rasă creați acum jumătate de secol

Lipițanul este o rasă de cai originară din Lipica, Slovenia. Lipițanii sunt supranumiți „balerinii” din lumea cailor și pot fi văzuți în acțiune la Școala de Călărie Spaniolă din Viena, Austria. Superbii cai albi ai școlii vieneze sunt faimoși în întreaga lume pentru grația cu care execută mișcări complexe dobândite în timpul dresajului.

De altfel, tradițiile de creștere ale cailor lipițani au fost înscrise în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității în 2022, fiind susținute de Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Italia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Cum au ajuns lipițanii în România

Istoria a consemnat că în anul 1580 Arhiducele Carol al II-lea a hotărât înființarea unei herghelii la Lipica (Slovenia) pentru a forma o nouă rasă de cai. El dorea să obțină cai cu o alură asemănătoare celor andaluzi. Hotărâse acest lucru deoarece toți caii de origine spaniolă erau foarte căutați la vremea aceea, însă spaniolii interziseseră exportul lor. Arhiducele a ales Lipica pentru că avea clima, vegetația și solul asemănătoare celor din Andaluzia, dorind să creeze pentru noua sa rasă condiții de creștere similare celor din Spania.

Herghelia de lipițani a fost mutată în Ungaria de două ori, în timpul războaielor napoleoniene, formându-se astfel herghelia de lipițani de la Mezőhegyes. Aceasta a fost mutată în 1876 la Sâmbăta de Jos (lângă Făgăraș, în România), iar de acolo, în 1912, la Bábolna (Ungaria). În anii 1950, herghelia a fost mutată din nou în mediul deluros de la Szilvásvárad.

Caii de la Beclean, campioni în toată lumea

În ultimele luni, caii crescuți la Herghelia Beclean au câștigat locuri de pe podium în diferite competiții naționale și internaționale. Spre exemplu, campionul balcanic la categoria sport este tot de aici. Realitatea este că la toate competițiile la care au participat caii de la Beclean, aceștia au câștigat premii.

Cel mai prestigios titlu adus acasă a fost adjudecat la finalul lunii august, când herghelia a participat la Campionatul Internațional pentru rasa Lipițană, organizat la Herghelia de Stat Lipica, în Slovenia, locul de origine al acestei rase considerate cea mai veche rasă culturală europeană.

Armăsarul SIGLAVY CAPRIOLA XXXV-2, născut pe 1 mai 2020, prezentat de multiplul campion Roland Ivan, a câștigat locul I și titlul de Campion Mondial la categoria Armăsari 4 – 6 ani. Dar armăsarul de prăsilă de la Beclean nu a fost singurul care a ajuns pe podium. Locurile II și III au fost adjudecate de alți cai care trăiesc și sunt antrenați, de asemenea, în Herghelia Beclean. Acest lucru a certificat încă o dată faptul că animalele de la Beclean sunt printre cele mai sănătoase și frumoase reprezentante ale rasei Lipițan din lume.

Lipițanii negri românești, de neegalat

Directorul Hergheliei Beclean, Ciprian Turculeț, a dezvăluit pentru Bistrițeanul.ro cum se „traduc” aceste premii. „Asta înseamnă că acești cai, lipițanii de la Herghelia Beclean, au cea mai frumoasă înfățișare, cel mai frumos mers, o zestre genetică bună și sunt cei mai bine întreținuți”, a explicat Ciprian Turculeț.

Armăsarul de la Beclean este cel mai frumos exemplar din rasa sa, din toată lumea (Sursa foto: Bistrițeanul.ro)

Titlul adjudecat în Slovenia este rezultatul a 30 de ani de muncă și grijă față de această rasă. Caii lipițani din Beclean sunt exemplare aparte, de culoare neagră. Lipițanii de la Herghelia Beclean vor participa săptămâna viitoare la încă o competiție, de data aceasta de atelaj de interior.

Caii de la Beclean, în Patrimoniul UNESCO

În urmă cu exact doi ani, caii lipițani de la Beclean, alături de cei din alte țări unde este crescută rasa, au fost incluși în patrimoniul UNESCO. Momentul din decembrie 2022 a fost prima dată când o rasă de cai și tradițiile de creștere a acestui animal au fost adăugate în această listă. În România, Romsilva operează două herghelii de rasă lipițană în județul Brașov, la Sâmbăta de Jos, și în orașul Beclean din județul Bistrița-Năsăud.

Surse foto: pixabay, Bistriteanul.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre