Dovezile arată că așezările permanente datează de cel puțin 10.000 de ani, dar arheologii spun că e posibil să existe comunități care să se fi format mai devreme. Cum arată cea mai veche casă de lemn din lume care este și astăzi locuită.
Kirkjubøargarður (Ferma regelui), cea mai veche casă de lemn din lume
Kirkjubøargarður, numită și Ferma Regelui, este situată în Insulele Feroe și, până în prezent, este cea mai mare fermă din zonă. Casa a servit mai întâi drept reședință episcopală și seminar pentru Dieceza Insulelor Feroe.
Întrucât nu există lemn pe insulă, acesta este un material foarte valoros pentru locuitori. Conform legendei, lemnul folosit la construirea fermei a fost „lemn în derivă din Norvegia”. Astăzi, ferma este un muzeu, dar descendenții familiei Patursson, care a ocupat casa încă din 1550, încă o îngrijesc și locuiesc în ea.
Casa romană pictată
Ruinele a ceea ce acum se numește Casa Romană Pictată au fost descoperite pentru prima dată în 1970. Casa, sau mansio (hotel pentru oficialii în vizită), a fost construită în jurul anului 200 d.Hr. Este compusă din cinci camere, precum și din picturi murale de mari dimensiuni, de la care casa și-a primit numele.
Picturile murale sunt unele dintre cele mai bune exemple de artă romană din Marea Britanie și sunt cele mai ample descoperite vreodată în zonă. O caracteristică unică a casei este Dover Gems, care dezvăluie sistemul hypocaust (încălzire centrală) din podea. De la descoperirea sa, casa a fost conservată și servește drept atracție turistică majoră în Dover.
Arlshof Case
Situl arheologic Jarshof este unul dintre cele mai bine conservate și remarcabile situri excavate vreodată în insulele britanice. De mari dimensiuni, situl prezintă vestigii din mai multe epoci diferite, inclusiv case din neoliticul târziu, un sat din epoca bronzului, o casă lungă vikingă, o fermă medievală și broșuri și roabe din epoca fierului.
Cele mai vechi case datează din epoca bronzului târziu, în jurul anului 800 î.Hr. și reprezintă un complex de colibe de piatră separate prin contraforturi interne. În jurul anului 200 î.Hr., o așezare mai nouă a fost construită deasupra colibelor mai vechi. Aceste case mai noi erau, de asemenea, circulare și construite din piatră, dar erau mai spațioase.
Satul Skara Brae
Satul Skara Brae e format din zece structuri de piatră din epoca neolitică care sunt bine conservate. Satul a fost îngropat de o movilă uriașă, care a păstrat situl în stare excelentă. Locul a fost ocupat timp de aproximativ 600 de ani și a avut zece case.
Una dintre cele mai bune caracteristici ale sitului este mobilierul din piatră aflat încă în interiorul caselor. O parte din mobilier include comode, dulapuri, scaune și paturi. Dar oamenii care locuiau la Skara Brae confecționau unelte, bijuterii, zaruri de joc, vase canelate (un tip unic de ceramică) și alte ornamente din os, pietre și roci prețioase.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook