Un sicriu vechi de 3.600 de ani a fost deschis în cimitirul Xiaohe din Xinjiang, China, în timpul unei excavații în 2003. „Bijuteria” de la gâtul unei tinere femei mumificate a fost identificată acum ca fiind cea mai veche bucată de brânză din lume.
„Acum a devenit praf foarte uscat, dens și dur”
„Brânza obișnuită este moale. Aceasta nu este. Acum a devenit praf foarte uscat, dens și dur”, a declarat Qiaomei Fu, paleogenetician la Academia Chineză de Științe din Beijing pentru NBC News.
Specialistul a explicat că atunci când sicriul femeii a fost exhumat, s-a constatat că era bine conservat din cauza climatului uscat al deșertului Bazinului Tarim.
În timp ce producția de brânză a fost mult timp descrisă în istorie, cercetătorii au scris într-un studiu, publicat în revista Cell, că „istoria produselor lactate fermentate este în mare parte pierdută în antichitate”.
Brânză de kefir, fabricată prin fermentarea laptelui cu ajutorul boabelor de kefir
Qiaomei Fu susține că alături de echipa sa au fost prelevate probe din trei morminte din Cimitirul Xiaohe și au procesat ADN-ul pentru a urmări evoluția bacteriilor de-a lungul a mii de ani.
Probele au fost apoi identificate ca fiind brânză de kefir, fabricată prin fermentarea laptelui cu ajutorul boabelor de kefir, existând, de asemenea, dovezi ale utilizării laptelui de capră și de vacă.
Eșantioanele de brânză „au fost produse de populația Xiaohe din epoca bronzului”
În cercetarea lor, echipa a declarat că utilizarea brânzei kefir arată modul în care interacționau populațiile din Epoca Bronzului și modul în care oamenii Xiaohe, despre care se știa că sunt genetic intoleranți la lactoză, consumau lactate înainte de epoca pasteurizării și a refrigerării.
„Aceste eșantioane de brânză de kefir vechi de 3.500 de ani sunt printre puținele rămășițe de produse lactate conservate mai mult de 3.000 de ani și au fost produse de populația Xiaohe din epoca bronzului, o populație care posedă stiluri de viață și tehnici mixte.”, susține specialistul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook