Simona Ionescu / Redactor Șef

Fiica șeicului din Dubai, răpită de propriul tată. Tânăra cere ajutor

Fiica șeicului din Dubai, răpită de propriul tată. Tânăra cere ajutor
Prințesa Latifa, în vârstă acum de 35 de ani, a fost răpită de propriul tată, după cum susține chiar ea. Fiica șeicului cere ajutor, în câteva mesaje care au ajuns în atenția presei internaționale.

Fiica șeicului din Dubai nu a avut voie să urmeze studii, să muncească sau să călătorească. Mai mult, a avut mereu interdicţii. Din dorinţa de a scăpa de ele, Prințesa Latifa a pus la cale un plan pentru a scăpa. S-a pregătit timp de nouă luni, alături de prietena ei cea mai bună, Tilana Jauhiainen şi a reuşit să fugă în februarie 2018. Din păcate, Prințesa Latifa a fost prinsă, iar de atunci nu s-a mai știut mare lucru de ea. 

Nu a fost prima oară când un copil al şeicului a fugit. Sora Latifei, Shamsa, nu a mai apărut în public din 2000, de când ar fi încercat să fugă din casa din Surrey a tatălui ei. Conform prietenei Latifei, Shamsa a fost închisă, torturată şi a încercat să se sinucidă de trei ori.  Cel mai recent, Prinţesa Haya, soţia şeicului, a fugit la Londra. Ea ar fi aflat detalii despre încercările Latifei de a fugi din Dubai şi nu s-a mai simţit în siguranţă.

Fiica șeicului din Dubai, răpită de propriul tată. Au înscenat totul

Fiica șeicului
Șeicul Dubaiului

Când a fugit în 2018, Latifa plănuia să ceară azil în Statele Unite. Ea spune că a fost prinsă de oamenii tatălui său după 8 zile, apoi tranchilizată și adusă înapoi în Dubai. Povestea s-a complicat la vremea respectivă, căci după ce a fost adusă înapoi la tatăl său, acesta s-a asigurat că arată lumii că fiica sa este bine. Astfel, după încercarea de evadare din 2018, șeicul a stabilit o întâlnire între fiica sa și președintele Irlandei de la acea vreme, Mary Robinson. 

Mary Robinson a mers în Dubai în decembrie 2018, la cererea prietenei sale, prințesa Haya, pentru un prânz la care a fost prezentă și Latifa. Mary Robinson a declarat pentru BBC Panorama că anterior i s-au dat detalii despre tulburarea bipolară de care ar suferi Latifa, o afecțiune pe care, de fapt, nu o are. La nouă zile după prânz, ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a publicat fotografii cu Mary Robinson și Latifa, spunând că acestea sunt dovada faptului că prințesa era în siguranță. Mary Robinson a spus: „Am fost păcălită când fotografiile au devenit publice. A fost o surpriză totală … am fost absolut uimită”.

Prințesa Latifa cere ajutor din captivitate. Video-urile au ajuns în posesia presei internaționale 

Acum, la trei ani de la prinderea Latifei, o serie de video-uri au ajuns în posesia BBC Panorama. În imagini, Prințesa Latifa cere ajutor. ”Filmez acest videoclip dintr-o baie, pentru că este singura cameră cu o ușă pe care o pot încuia. Sunt într-o vilă. Sunt ostatică și vila aceasta a fost transformată într-o închisoare. Toate ferestrele au bare și nu pot deschide nicio fereastră. Sunt cinci polițiști în afara casei și doi înăuntru. Și nici măcar nu pot ieși afară să iau o gură de aer proaspăt”, susține prințesa, într-unul dintre videoclipuri. Acesta se presupune că a fost înregistrat acum un an cu un telefon pe care l-a primit în secret. 

”Nu știu când voi fi eliberată și ce condiții mi se vor impune după ce voi fi eliberată. În fiecare zi sunt îngrijorată pentru viața mea și pentru siguranța mea, nu știu sigur dacă voi supraviețui acestei situații. Poliția m-a amenințat că voi sta în închisoare toată viața și că nu voi mai vedea soarele vreodată”, afirmă fiica șeicului în altă înregistrare. Guvernele din Dubai și Emiratele Arabe Unite nu au vrut să facă niciun comentariu pentru BBC. Prietenii prințesei fac un apel la ONU să intervină. 

Foto: Facebook

Bunicuțele arătoase de la Hollywood. A fost stabilit topul vedetelor de peste 60 de ani

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre