Fiul lui Ion Țiriac face primul pas în politică. Spune că actuala guvernare e în război cu extratereștrii

Spre deosebire de alte vedete care își trăiesc viața pe rețelele sociale, Ion Ion Țiriac este o prezență rară pe acestea. Acum pare că fiul lui Ion Țiriac face primul pas în politică. El spune că actuala guvernare e în război cu extratereștrii. Are o problemă și cu migranții. Intervenția lui este virulentă.
El este revoltat de înțelegerea Guvernului României cu Rafael Advanced Defense Systems pentru achiziționarea a două sisteme de apărare antiaeriană, care vor costa bugetul național 2,3 miliarde de euro. Țiriac Jr. îi trage la răspundere pe guvernanți într-un mesaj postat pe rețelele sociale. În condițiile în care se spune că în România nu sunt bani pentru domenii publice de importanță majoră, cum ar fi educația, sănătatea, infrastructura sau asigurarea salariilor, din punctul lui de vedere, achiziția Apărării este un nonsens.
„Nu avem bani pentru profesori, doctori, străzi, infrastructură, sport, salarii, însă dăm 5 miliarde să ne apărăm de „extratereștri”. Bine că tăiem costuri și, în loc să sporim veniturile, ne apărăm. Suntem forțăăăăăă”, a scris fiul lui Ion Țiriac pe Instagram.
După câteva ore, cum subiectul nu-i dădea pace, a continuat să vorbească despre actuala guvernare.
„AMC zic bine că stăm în trafic 2 ore, DAR ne vine pe dhl iron domul, ne-am scos. Pasul urmator hai sa mai taiam de la sanatate si sa luam 2 tankuri vechi! #romaniafortaaaaa ca vin extraterestrii, au toti boala pe noi!”, a mai scris Ion Ion Țiriac.
Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, a anunțat recent că România va achiziționa sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome, dezvoltat de Israel. În realitate, însă, țara noastră va cumpăra sistemul Spyder. Afirmația greșită a fost repetată în mai multe rânduri, fără a fi corectată de către specialiștii ministerului.
Luni, 21 iulie, Ministerul Apărării Naționale a semnat un acord-cadru cu compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems Ltd. pentru achiziționarea unor sisteme antiaeriene SHORAD-VSHORAD. Sistemul achiziționat poartă numele Spyder, iar contractul are o valoare de peste două miliarde de euro (mai exact, 2,038 miliarde de euro fără TVA).
Sistemul Spyder este destinat să înlocuiască treptat vechile echipamente sovietice încă aflate în uz, precum și sistemele mai vechi de rachete Hawk fabricate în SUA.
Acordul prevede semnarea a trei contracte subsecvente, ce includ achiziția a șase sisteme integrate SHORAD-VSHORAD, un sistem de instruire, un simulator pentru evaluarea operatorilor VSHORAD, șase sisteme SHORAD și șase VSHORAD. Acestea vin împreună cu muniție, instruire și suport logistic.
Programul de înzestrare, intitulat „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD”, urmărește dotarea armatei cu sisteme moderne, capabile să răspundă amenințărilor aeriene precum dronele sau rachetele de croazieră. Sistemele sunt gândite pentru a combina mobilitatea cu eficiența și integrarea în rețelele de apărare ale NATO.
Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO din Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, explică de ce nu este vorba despre Iron Dome și ce diferențe există între cele două sisteme:
„Nu este vorba despre Iron Dome, este vorba despre sisteme Spyder. E adevărat, cele două au anumite similitudini, dar Spyder, cel pe care îl ia România, nu e la fel de complet. Spyder nu are capabilități counter-rocket artillery and mortar. Iron Dome este un sistem C-RAM și le are. Și le are pentru că Israelul se confruntă permanent cu pericolul Hamas și Hezbollah, care folosesc proiectile de tip Katiușa. Israelul se confruntă cu pericolul proiectilelor de artilerie de 152 mm, a bombelor de aruncător. Pericolul este mult mai mare în cazul Israelului, avându-se în vedere că atât Hamasul, dar mai ales Hezbollahul, au în dotare asemenea tipuri de echipamente. Iar acest Iron Dome e un sistem C-RAM care completează capacitatea de lovire inclusiv a Katiușa, a bombelor de aruncători și a proiectilelor de artilerie”, a declarat pentru ziarul Adevărul generalul Virgil Bălăceanu.
Chiar dacă sistemul Spyder nu include capabilități C-RAM, România are în vedere dezvoltarea acestora prin modernizarea unor sisteme existente.
„Și noi urmează să dezvoltăm prin modernizarea tunurilor antiaeriene 2×35 Oerlikon capabilitățile C-RAM, pentru câteva baterii”, a mai informat generalul Virgil Bălăceanu.
Modernizarea vizează patru instalații Oerlikon GDF 103 de 35 mm, fabricate în Elveția. Acestea includ sisteme de control Oerlikon Skymaster TLCN, radar X-TAR3D, șase tunuri duble GDF009 TREO și camioane speciale pentru transport. Proiectul este derulat împreună cu compania germană Rheinmetall, valoarea totală fiind de aproximativ 328 de milioane de euro.
Fiul lui Ion Țiriac nu se oprește aici. El mai are o problemă cu ceva. Și anume cu integrarea refugiaților din țările arabe și africane, pe care România este obligată să o facă, fiind în acest sens constrânsă de UE.
„Sper ca este fake news si ca nu am ajuns sa ne vindem Tara si copiii, chiar atat de prosti nu avem cum sa fim!!!!”, a izbucnit în jurul orei 04:00, ora României, Ion Ion Țiriac.
El distribuie o postare de pe rețelele sociale care vorbește despre faptul că UE investește în România 1 miliard de euro pentru a sprijini integrarea a sute de mii de migranți din țări arabe și africane, care, conform programului, ar urma să ajungă începând de anul viitor.
Uniunea Europeană nu investește 1 miliard de euro doar pentru a integra „sute de mii de arabi și africani” în România. UE investește în gestionarea și integrarea migrației în toate statele membre, inclusiv în România, dar acest lucru face parte dintr-o politică mai amplă, la nivelul UE – nu un efort specific pentru anumite naționalități sau un aflux masiv începând cu 2026.
Suma nu este însă inventată. Conform informațiilor publice, Uniunea Europeană investește 1 miliard de euro în România pentru a sprijini integrarea migranților și refugiaților, în primul rând a celor care fug de războiul din Ucraina. Această finanțare, parte a Fondului pentru Azil, Migrație și Integrare (FAMI) pentru perioada 2021–2027, are ca scop consolidarea capacității României de a gestiona migrația și azilul, precum și întărirea solidarității și a partajării responsabilității cu alte state membre.
Fondul UE pentru azil, migrație și integrare (FAMI) sprijină diverse aspecte ale gestionării migrației, inclusiv integrarea, procedurile de azil și combaterea migrației neregulamentare.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook