Simona Ionescu / Redactor Șef

Fiul lui Mircea Cărtărescu, mișcare spectaculoasă pe piața de carte. E mai tare decât tatăl său

Fiul lui Mircea Cărtărescu, mișcare spectaculoasă pe piața de carte. E mai tare decât tatăl său
Mircea Cărtărescu este cel mai important scriitor contemporan român, și unul dintre cei mai traduși, în toată lumea. Fiul îi calcă puternic pe urme.

Mircea Cărtărescu se mândrește cu fiul său. Celebrul scriitor a postat, pe rețelele de socializare, o imagine în care apare alături de tânărul Gabriel. „Cu un nou poet” a scris Mircea Cărtărescu alături de fotografia realizată într-o librărie. Celebrul prozator a anunțat astfel, pe rețelele sociale, că fiul său îi calcă pe urme. Și nu există bucurie mai mare pentru un părinte. Gabriel Cărtărescu este un tânăr înalt, care îi seamănă leit tatălui său.

Are părul ondulat, poartă ochelari și a preluat din talentul scriitoricesc al celui care i-a dat viață. În vârstă de 20 de ani, Gabriel Cărtărescu este pasionat de fotografie și poezie. Tânărul artist a debutat în anul 2020 cu prima lui poezie, după ce, în 2018, a câștigat locul al III-lea la Concursul National de Eseuri organizat de Dilema Veche. Zilele trecute, tânărul și-a văzut împlinit un prim vis: i s-a publicat prima carte. Este vorba de un volum de poezii.

Cine este Gabriel Cărtărescu

Practic, fiul lui Mircea Cărtărescu și-a publicat prima carte cu patru ani mai devreme decât tatăl său. În timp ce Gabriel a dat primele autografe pe carte la 20 de ani, celebrul său tată, cel mai titrat poet contemporan al României, a avut debutul într-un volum abia la 24 de ani (Faruri, vitrine, fotografii  – 1980). Sâmbătă, 21 ianuarie, Gabriel Cărtărescu a lansat primul lui volum. Mâine o să fiu fericit, volum de poezii, a apărut la Editura Charmides.

Cartea nu este numai debutul editorial al tânărului Cărtărescu, ci și finalista Galei Tinerilor Scriitori, secțiunea „Premiul Tânărul poet al anului 2022. Fiul lui Mircea Cărtărescu scrie de mult timp. El a deținut propria rubrică permanentă în revista Ordinul povestitorilor, timp de câțiva ani. Până la apariția volumului solo, el fost inclus în trei dintre antologiile scoase de Editura Arthur, în urma câștigării repetate a concursului național „Locuiește în poveste”.

De asemenea, i-au mai fost publicate creațiile și în antologia ”Generația O Mie de Semne” (Casa de pariuri literare, 2022). De asemenea, fiul lui Mircea Cărtărescu a fost implicat în proiectul secret „Robert Ersten” și face parte din grupul de scriere creativă „Liternauții”.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre