Simona Ionescu / Redactor Șef

Flash. Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în lume

Flash. Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în lume
Vremea nu mai seamănă cu cea de acum 50 sau 100 de ani. Fenomenele meteo extreme sunt tot mai dese și mai violente peste tot în lume. La noi, nu mai sunt patru anotimpuri, ci o iarnă blândă care începe prin ianuarie sau februarie, apoi trecem din cizme direct în șlapi.

Fenomenul de încălzire climatică se simte acum în Siberia, unde iarna temperaturile au coborât și sub 60 de grade. Iată că acum sunt incendii uriașe de vegetație, după ce termometrele au indicat 39 de grade, ca în Dubai.

În Siberia au fost 39 de grade, ca în Dubai. Sunt imense incendii de vegetație.
Harta temperaturilor din ziua de 15 iulie

Trebuie să știți că temperaturile anunțate de meteorologi, peste tot în lume, sunt măsurate la 1,5 metri deasupra solului. Termometerele sunt puse într-un loc protejat de lumina directă a soarelui.

Așa că, 35 de grade la sol, poată să însemne peste 60 de grade pe asfaltul încins al orașelor. Nu e de glumă pentru că multe persoane pot fi afectate, cum ar fi cardiacii, copiii sau vârstnicii.

Cea mai ridicată temperatură din România datează din 10 august 1951, când au fost 44,5 °C, în localitatea Ion Sion, județul Brăila.

Cea mai ridicată temperatură confirmată înregistrată pe Pământ a fost de 54.0 °C și a fost înregistrată la 20 iunie 2013, în Valea Morții din California și în Mitribah, Kuweit (21 iulie 2016). Timp de 90 de ani, s-a crezut că cea mai mare valoare a fost de 56,7, în Valea Morții din California, în 1913. Dar, recent această înregistrare a fost considerată o eroare de măsurare.

O temperatură la sol de 84 °C a fost înregistrată la Port Sudan (Sudan) O temperatură la sol de 93,9 °C a fost înregistrată tot în California, la 15 iulie 1972. Aceasta poate fi cea mai mare temperatură naturală de suprafață la sol înregistrată vreodată.


Când scăpăm de caniculă. Anunț de ultimă oră al meteorologilor

Nu aveți nevoie de aer condiționat. Cele mai bune trucuri pentru a avea răcoare în casă pe caniculă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre