Simona Ionescu / Redactor Șef

Fost sportiv olimpic, transformat în baron nemilos al drogurilor. FBI l-a dat în urmărire internațională

Fost sportiv olimpic, transformat în baron nemilos al drogurilor. FBI l-a dat în urmărire internațională
Un fost sportiv olimpic este căutat de FBI, fiind acuzat de un total de 8 infracțiuni, după ce a trecut de la Olimpiadă la traficul de droguri și s-a transformat într-un adevărat traficant la scară largă, într-un timp scurt.

Ryan James Wedding, fost sportiv olimpic la snowboard al Canadei, este acuzat că a ucis patru persoane și că a condus o reţea de trafic de droguri ce transporta cantităţi mari de cocaină pe tot teritoriul întregii Americi. Wedding este căutat de FBI, care oferă o recompensă de 50.000 de dolari pentru găsirea și extrădarea lui. 

Wedding, care are 43 de ani și locuia în Mexic, este căutat de autoritățile americane, fiind acuzat de conducerea unei organizații criminale, omor, conspirație pentru distribuirea cocainei și alte infracțiuni. 

Transporta cocaina în camioane din Columbia 

Procurorii din Statele Unite au menționat că grupul coordonat de Wedding a transportat cantități semnificative de cocaină din Columbia, prin Mexic și California, către Canada și alte locații din SUA, utilizând camioane. 

De asemenea, Wedding se confruntă cu acuzații și în Canada care datează de câțiva ani, fiind printre cele 16 persoane implicate într-o rețea ce transporta 60 de tone de cocaină anual, patru dintre suspecți fiind în continuare fugiți, a declarat Martin Estrada, procuror din Los Angeles. 

„A ales să se transforme într-un criminal”

„El a ales să devină un mare traficant de droguri și să se transforme într-un criminal”, a afirmat Martin Estrada. Un agent special FBI a declarat că 12 persoane au fost arestate în Florida, Michigan, Canada, Columbia și Mexic în cadrul acestei investigații. 

Ryan James Wedding este dat în urmărire de FBI, pentru trafic de droguri
Foto: FBI

Autoritățile susțin că gruparea a fost responsabilă pentru uciderea a doi membri ai unei familii canadiene, ca răzbunare pentru un transport de droguri furat, într-un incident considerat de oficiali ca fiind o confuzie de identitate. De asemenea, mai este acuzat și de uciderea altor două persoane. 

Droguri și bunuri de 3 milioane de dolari, confiscate 

În cursul anchetei, autoritățile au confiscat cocaină, arme, muniție, numerar și peste 3 milioane de dolari în criptomonedă. Ryan James Wedding a reprezentat Canada la Jocurile Olimpice de iarnă din 2002 de la Salt Lake City în competiția de snowboarding.

Fostul atlet olimpic are, de asemenea, acuzații separate de trafic de droguri în Canada din 2015, conform declarațiilor lui Chris Leather, reprezentant al Royal Canadian Mounted Police. 

Fostul olimpic, legături cu Cartelul Sinaloa din Mexic 

Wedding a fost condamnat anterior în SUA pentru conspirație la distribuirea de cocaină și a fost încarcerat în 2010, conform înregistrărilor federale. 

Estrada a menționat că autoritățile americane cred că, odată eliberat, Wedding a revenit la activitățile de trafic de droguri, fiind protejat de Cartelul Sinaloa din Mexic, unul dintre cei mai mari furnizori de droguri din lume. 

România, concentrată și ea pe problema drogurilor 

România este preocupată de problema traficului de droguri, similar cu eforturile internaționale, cum ar fi cele ale FBI-ului în cazul lui Ryan James Wedding. În urma unei ample operațiuni desfășurate pe 16 octombrie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, alături de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, au efectuat 13 percheziții în județul Prahova și municipiul București, vizând o rețea de trafic de droguri. 

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, alături de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, au efectuat mai multe percheziții care s-au soldat cu confiscarea unei cantități mari de droguri

Această acțiune a dus la reținerea a cinci persoane și la impunerea controlului judiciar pentru alte trei, toate fiind investigate pentru infracțiuni legate de droguri. Cercetările au relevat faptul că, în perioada mai-octombrie 2024, suspecții au procurat, deținut și distribuit cantități semnificative de substanțe interzise, inclusiv canabis, ketamină, MDMA și cocaină, către consumatori din București și Prahova.

Cantitate uriașă de droguri și bani, confiscată în urma perchezițiilor 

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite și ridicate 2 kilograme MDMA, 1,3 kilograme de canabis, 1 kilogram de amfetamină, 350 de grame de rezină de canabis, 200 de grame de cocaină, 100 de grame de ketamină, 354 de timbre LSD, 86 de comprimate de ecstasy, diferite ambalaje folosite pentru distribuția drogurilor, cântare electronice și grindere, aproximativ 85.000 de lei, 2.000 de euro, precum și alte mijloace de probă, conform MAI. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri