Simona Ionescu / Redactor Șef

Franța a anunțat o serie de noi măsuri pentru a reduce numărul de fumători. Va exploda prețul la țigări

Franța a anunțat o serie de noi măsuri pentru a reduce numărul de fumători. Va exploda prețul la țigări
Autoritățile din Franța vor să creeze o „generație fără țigări” până în anul 2032 și au luat primele măsuri.

Măsuri fără precedent în Franța care vrea să locuitorii să uite cât mai repede de țigări. Cât va costa un pachet de țigări în 2025 și la cât va ajunge în 2027.

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2027 la 13 euro, a anunțat marţi ministrul francez al Sănătăţii Aurélien Rousseau, care a prezentat și noile măsuri împotriva tabagismului, relatează AFP, scrie news.ro. Franța va interzice țigările electronice de unică folosință dar și fumatul în spații publice precum parcurile, plajele, pădurile și alte zone publice.

„Consumul zilnic de tutun privește o pătrime din populația adultă”

Fumatul este principala cauză de mortalitate evitabilă în Franța, provocând 75.000 de decese pe an. Este, de asemenea, principala cauză a decesului prematur înainte de vârsta de 65 de ani. „Tutunul joacă un rol esențial în bolile și mortalitatea care pot fi prevenite, iar Franța plătește în fiecare zi un preț greu pentru fumat. (…) În ciuda acestor cifre, în ciuda realității înfiorătoare a acestor cifre, consumul zilnic de tutun privește 12 milioane dintre concetățenii noștri, o pătrime din populația adultă” a precizat ministrul sănătății.

Se scumpesc țigările în Franța

22% din fumători sunt persoane cu vârsta de peste 15 ani

Potrivit Eurostat, procentul zilnic de fumători în Franța este mai mare decât media UE. Aproximativ 22,2% dintre persoanele cu vârsta de 15 ani și peste fumează zilnic în această țară, față de 19,7% în UE. Prețul țigărilor va crește treptat. Un pachet va costa 12 euro în 2025 și 13 euro în 2027, a precizat guvernul. În prezent, prețul unui pachet este cuprins între 10 și 11 euro.

„De acest sprijin va beneficia toată lumea”

„O parte esențială a acestor noi măsuri este că sprijinul pentru fumători va fi consolidat, deoarece nu este ușor să renunți cu succes la fumat. De acest sprijin va beneficia toată lumea, dar insist asupra faptului că se vor desfășura acțiuni țintite către grupurile cele mai expuse, în special către cele mai vulnerabile”, susține Rousseau. Ministrul francez al Sănătății a declarat că țara dorește, de asemenea, să sprijine persoanele care vând țigări pentru a le ajuta să reducă dependența de veniturile legate de tutun.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre