Franța rămâne fără nicio pictură de Klimt, după ce tabloul pictorului austriac, intitulat Tufe de trandafiri sub copaci, va fi restituit familiei lui Nora Stiasny. Aceasta este o victimă a Holocaustului. Tabloul a fost obținut printr-o vânzare forţată, în august 1938.
Lucrarea nu e una oarecare. Este vorba despre „singura pictură de Gustav Klimt aflată în proprietatea Franţei”, a subliniat ministrul Culturii Roselyne Bachelot, cu prilejul unei conferinţe de presă la sediul ministerului.
Tabloul este pentru moment inalienabil în virtutea legii întrucât aparţine colecţiilor naţionale. Dar „guvernul va prezenta pe cât de repede posibil un proiect de lege” pentru a permite această restituire, a mai precizat ministrul.
Franța rămâne fără nicio pictură de Klimt
După ce a fost achiziţionată în 1980, pictura a fost expusă la Muzeul Orsay. La vremea respectivă, nu s-a cunoscut modul în care opera de artă a ajuns pe pământ francez. „Abia în ultimii ani adevărata provenienţă a tabloului a fost stabilită”, a adăugat Bachelot. Ulterior, descendenţii familiei de la care a fost confiscată lucrarea au decis să facă cererea de restituire. S-a întâmplat la sfârşitul anului 2019.
„Tufe de trandafiri sub copaci este martorul acelor vieţi pe care o dorinţă criminală a căutat cu obstinaţie să le facă să dispară”, a scris ministrul Bachelot pe Twitter.
Cine a fost Gustav Klimt
Gustav Klimt (1862 – 1918) a fost un pictor și decorator austriac. Este considerat lider al avangardei vieneze și unul din fondatorii Secesiunii vieneze. Arta lui a contribuit în mare măsură la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei.
Exclusiv. Ultimele provocări ale vieții de tătic pentru Smiley
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook