Potrivit informațiilor oferite de fiul său, Nicholas Natteau, celebra actriță Yvonne Furneaux, a murit pe data de 5 iulie 2024, în urma unui accident vascular la domiciliul ei din North Hampton.
„Tigroaica” cinematografiei
Actrița a văzut lumina zilei în Franța, din părinți britanici și a lucrat cu cei mai mari regizori ai lumii, în cele peste 30 de filme pe care le-a făcut, de la comedii întunecate la filme horror. Cu toate acestea, a fost cunoscută mai ales pentru personajele care îmbrățișau modernitatea spiritului liber.
Sau pentru rolul „celeilalte femei” în relații turbulente și nefericite. A fost numită „tigroaica” cinematografiei de către presa britanică, făcând referire la ochii săi verzi și accentul cu note de franceză și italiană.
A fost partenera celebrului Marcello Mastroianni
Presa britanică din anii 1960 se referea uneori la ea ca la o „tigroaică” a cinematografiei, comentând rolurile sale încrezătoare din punct de vedere sexual, ochii săi verzi izbitoare și accentul care putea fi aromat cu note de franceză și italiană.
Descriere pentru care vedeta se amuza uneori. În celebrul „La Dolce Vita”, regizat în anul 1960 de Federico Fellini, Furneaux a interpretat-o pe Emma, iubita unui jurnalist afemeiat, Marcello Rubini, interpretat remarcabil de Marcello Mastroianni. Într-o scenă, Marcello se întoarce acasă după ce a petrecut noaptea cu o prostituată și află că Emma a încercat să se sinucidă prin supradoză.
Fellini a mărturisit că interpretarea actriței a fost autentică
Pe măsură ce relația lor ajunge la un punct de ruptură, Emma și Marcello se ceartă într-o mașină parcată în periferia sumbră a Romei. „Ce am făcut ca să fiu tratată așa?”, îi spune ea lui Marcello după ce și-a declarat dragostea pentru el.
„Nici măcar un câine nu este tratat așa”. Marcello o acuză că îl sufocă cu „dragoste maternă lipicioasă”. Această interpretare extraordinară a fost lăudată de Fellini ca fiind „autentică”. Înainte de a fi chemată de Fellini, a fost cunoscută mai ales pentru interpretarea rolurilor duble ale unei prințese moarte de 4.000 de ani.
Precum și a soției unui arheolog britanic în filmul de groază „Hammer The Mummy” (1959), cu Peter Cushing și Christopher Lee. Potrivit lui John Baxter, ea a dat dovadă de „o capacitate considerabilă de a se strâmba, de a tresări și de a geme”.
Yvonne a avut momente tensionate cu Polanski
În următorul film, actrița este distribuită de regizorul Roman Polanski în „Repulsion”, unde personajul Helen își găsește eliberarea în scena cluburilor și în sexul ocazional cu prietenul ei căsătorit. În timp ce sora ei, Carol, interpretată de Catherine Deneuve, alunecă tot mai adânc într-un coșmar al dezgustului de sine și al respingerii plăcerii.
După lansarea filmului, criticul de film Bosley Crowther de la New York Times a lăudat-o pe Furneaux pentru interpretarea convingătoare a „surorii mai mari, subtil contestatară”, care a permis „vârtejul de violență și groază”. Potrivit cărții „Polanski: A Biography” din 2007 a cronicarului celebrităților Christopher Sandford, Furneaux și Polanski au avut propriile momente tensionate.
A studiat limbi străine
Familia actriței s-a mutat în Marea Britanie când ea avea 11 ani. A studiat limbi moderne la Universitatea Oxford și s-a înscris mai târziu la Rada, înainte de a lucra pe scară largă în teatru. În ianuarie 1953, a făcut parte dintr-o revistă Vogue intitulată Young Look in the Theatre, pentru care a fost fotografiată de Norman Parkinson alături de Natalie Wood, Jill Bennett și alții.
Ray Milland a regizat și a jucat alături de ea în Lisabona (1956), prima producție hollywoodiană filmată în Portugalia. Apăruse deja în primul ei film italian, în 1955, în filmul istoric The Prince with the Red Mask (Prințul cu masca roșie), dar a continuat să facă multe altele după La Dolce Vita.
Inclusiv comedia din timp de război Some Like It Cold și Via Margutta AKA Run with the Devil (ambele în 1960), o poveste despre viața tinerilor boemi.
A locuit alături de soțul său într-un mic castel la 30 de mile de Roma
În 1962, s-a căsătorit cu directorul de imagine și fostul pilot Jacques Natteau, pe care l-a cunoscut pe platoul de filmare al filmului „Contele de Monte Cristo” (1961), în care a jucat alături de Louis Jordan. Au locuit împreună la Paris și într-un mic castel la 30 de mile de Roma.
S-a retras din actorie la începutul anilor 1970, făcând cea mai scurtă revenire alături de Donald Pleasence în comedia lamentabilă „Frankenstein’s Great Aunt Tillie” (1984). Yvonne și-a pierdut soțul în 2007, iar din iubirea lor a venit pe lume Nicholas.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook