Anul acesta românii vor avea nu mai puțin de patru ocazii de a-și exercita dreptul la vot. Președintele, primarii, dar și parlamentarii, își încheie mandatele. Mai mult decât atât, vor avea loc și alegeri parlamentare.
Cei aproximativ 5,7 milioane de români din diaspora vor scăpa, din fericire, de cozile de la secțiile de votare din străinătate din anii trecuți. O lege din 2015 a reglementat votul prin corespondență la alegerile prezidențiale și cele parlamentare.
Platforma online de înscriere, disponibilă cu 1 aprilie
Ministerul afacerilor externe (MAE) a emis luni ordinul privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate a cetățenilor români, pentru a putea vota la alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial:
”Reamintim că la alegerile pentru Preşedintele României şi la alegerile pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor, cetăţenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot şi prin corespondenţă, prin înscrierea pe un formular online aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă (www.votstrainatate.ro), începând cu data de 1 aprilie 2024”, a transmis MAE în comunicatul de presă.
Care sunt condițiile necesare pentru a putea vota prin corespondență
Cei care doresc să-și exercite dreptul la vot prin corespondență trebuie să facă dovada șederii legale în statul respectiv:
”Pentru a se putea înregistra cu opțiunea votului prin corespondență, alegătorii români din străinătate trebuie să încarce pe site-ul anterior menționat și o copie scanată sau o fotografie a documentului care dovedește dreptul legal de ședere, eliberat de autoritățile statului de reședință”, mai spune comunicatul.
Ce documente sunt necesare pentru a accesa secțiile de votare fizice
De asemenea, la alegerile pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor, cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate pot vota la secţiile de votare organizate în afara ţării numai dacă prezintă un document eliberat de autorităţile străine care atestă dreptul legal de şedere în ţara respectivă.
Lista documentelor care atestă dreptul legal de ședere în străinătate poate fi consultată pe site-ul MAE, care a precizat de asemenea că pentru alegerile europarlamentare nu este reglementat cadrul legal de vot prin corespondență. Astfel, cetățenii vor fi obligați să meargă cel puțin o dată la secțiile de votare externe.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook