Simona Ionescu / Redactor Șef

Sondajul care arată că românii cred că diaspora contribuie mult la nivelul de trai din România

Sondajul care arată că românii cred că diaspora contribuie mult la nivelul de trai din România
Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în noiembrie 2023, aproape 70% români declară că au rude în străinătate, în creștere cu aproximativ 20 de procente față de acum 10 ani. De asemenea, sondajul arată că a crescut semnificativ şi ponderea celor care cred că românii plecaţi în străinătate contribuie mult la nivelul de trai al românilor din ţară.

Românii din țară cred că diaspora contribuie mult la nivelul de trai din România prin banii pe care îl trimit rudelor și prin diferite investiții.

Remus Stefureac, director INSCOP Research, a explicat datele obținute: ”Pe fondul creșterii în ultimii 10 ani a ponderii românilor care declară că au rude în străinătate, a crescut semnificativ și ponderea celor care cred că românii plecați în străinătate contribuie mult la nivelul de trai al românilor din țară, asta chiar dacă procentul celor care declară că au rude în străinătate care le trimit bani a scăzut față de 2013.

Aceste ultime date reflectă, cel mai probabil, o schimbare a relației dintre cei plecați la muncă în străinătate și cei rămași acasă, în contextul diminuării presiunilor financiare ale rudelor din țară ale românilor care lucrează în alte state. Recunoașterea contribuției românilor din diaspora la nivelul de trai al românilor vine însoțită de creșterea sprijinului pentru ideea că românii din străinătate ar trebui să aibă dreptul de a vota la alegerile din România. Toate aceste date arată că narativele ostile diasporei promovate într-o vreme în spațiul public românesc au pierdut masiv din tracțiune, nebeneficiind de susținerea opiniei publice”.

Rude în străinătate
69% dintre români declară că au rude plecate în străinătate (față de 51.8% în iunie 2013), în timp ce 31% răspund negativ (față de 48.2% în iunie 2013).
Analiza socio-demografică: Declară că au rude plecate în străinătate mai ales: persoanele cu educație primară, locuitorii din urbanul mic, cei din regiunile estice sau Sud-Vest Oltenia.

Remiteri de bani
19.7% din cei care au rude în străinătate spun că acestea le trimit bani (față de 38.1% în iunie 2013), în timp ce 80.1% răspund negativ (față de 60.6% în iunie 2013), iar 0.2% nu știu sau nu răspund (față de 1.3% în iunie 2013).
Analiza socio-demografică: Tinerii sub 30 de ani, cei inactivi potențial activi și locuitorii din rural declară într-o proporție mai ridicată decât celelalte categorii de populație că rudele din străinătate le trimit bani.

Contribuția românilor din străinătate la nivelul de trai al celor din țară
În opinia a 68.1% dintre cei chestionați, românii plecați în străinătate contribuie mult la nivelul de trai al românilor din țară (față de 56.8% în iunie 2013). 24.3% sunt de părere că românii plecați în străinătate contribuie puțin la nivelul de trai al românilor din țară (față de 30.8% în iunie 2013), iar 7.7% nu știu sau nu răspund la această întrebare (față de 12.4% în iunie 2013).

Dreptul de a vota al românilor din străinătate
Întrebați dacă românii din străinătate ar trebui să aibă dreptul de a vota la alegerile din România, 84.4% dintre participanții la sondaj răspund că da (față de 74.9% în iunie 2013), iar 13.4% că nu (față de 15.1% în iunie 2013). Nu știu sau nu răspund la această întrebare 2.2% din total eșantion (față de 10% în iunie 2013).

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre