Simona Ionescu / Redactor Șef

„Ghețarul Judecății de Apoi” din Antarctica este pe punctul de a se prăbuși. Specialiștii spun că omenirea va fi afectată

„Ghețarul Judecății de Apoi” din Antarctica este pe punctul de a se prăbuși. Specialiștii spun că omenirea va fi afectată
Un studiu avertizează că „Ghețarul Judecății de Apoi”, uriașul strat de gheață de mărimea Marii Britanii, e pe punctul să se prăbușească. Specialiștii spun ce se poate întâmpla cu omenirea.

Ghețarul Judecății de Apoi” se topește mult mai repede decât se credea. Specialiștii spun că acest lucru ar afecta grav omenirea, pentru că ar putea provoca creșterea nivelului global al mărilor cu trei metri.

Datele indică că ghețarul ar putea dispărea complet până în secolul al XXIII-lea

Cu potențialul de a provoca creșterea nivelului mărilor pe întreaga planetă, nu este de mirare că ghețarul Thwaites a câștigat porecla de „Ghețarul Judecății de Apoi”. Acum, oamenii de știință despre cât de repede s-ar putea prăbuși ghețarul.

Cercetătorii de la British Antarctic Survey (BAS) au folosit roboți subacvatici pentru a lua noi măsurători ale ghețarului, care are aceeași dimensiune ca Marea Britanie. Datele indică faptul că ghețarul Thwaites și o mare parte din calota glaciară a Antarcticii de Vest ar putea dispărea complet până în secolul al XXIII-lea.

S-ar putea scufunda zone uriașe sub apă

Îngrijorător este faptul că, în cazul prăbușirii totale, experții spun că nivelul global al mărilor ar crește cu 65 cm, scufundând zone uriașe sub apă. Ghețarul Thwaites are un diametru de aproximativ 74,5 mile (120 km), la fel de mare ca Marea Britanie sau Florida și este cel mai lat ghețar de pe planetă.

Pe alocuri, are o grosime de peste 2 000 m, de 2,5 ori mai mare decât Burj Dubai, cea mai înaltă clădire din lume. Studiile anterioare au arătat că volumul de gheață care se scurge în mare din Thwaites și din ghețarii învecinați a crescut de peste două ori din anii 1990 până în anii 2010.

Ghețarul se retrage în fața încălzirii oceanului

„Ghețarul Judecății de Apoi” din Antarctica este pe punctul de a se prăbuși

Mai mult, regiunea mai largă, denumită Amundsen Sea Embayment, este responsabilă pentru un procent uimitor de 8% din rata actuală de creștere a nivelului global al mării, de 4,6 mm/an.

Ghețarul se retrage în fața încălzirii oceanului și este considerat instabil deoarece interiorul său se află la mai mult de doi kilometri sub nivelul mării, în timp ce, pe coastă, fundul ghețarului este destul de puțin adânc.

Ghețarul este „extrem de vulnerabil” din cauza poziției sale

„Există un consens că retragerea ghețarului Thwaites se va accelera cândva în secolul următor. Cu toate acestea, există, de asemenea, îngrijorarea că procesele suplimentare dezvăluite de studiile recente, ar putea provoca o accelerare a retragerii mai devreme.

Noul studiu indică faptul că Thwaites se va prăbuși până cel târziu în secolul al XXIII-lea. Este îngrijorător faptul că cele mai recente modele computerizate prevăd o pierdere continuă de gheață care se va accelera de-a lungul secolului al XXII-lea.

Și ar putea duce la o prăbușire generalizată a stratului de gheață din Antarctica de Vest în secolul al XXIII-lea”, a declarat Dr. Ted Scambos, coordonator științific al ITGC în SUA și glaciolog la Universitatea din Colorado. De asemenea, cercetătorii spun că ghețarul este „extrem de vulnerabil” din cauza poziției sale.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri