Simona Ionescu / Redactor Șef

Grecia, destinația preferată a românilor, devine inaccesibilă. Cu cât s-au scumpit vacanțele pe teritoriul elen

Grecia, destinația preferată a românilor, devine inaccesibilă. Cu cât s-au scumpit vacanțele pe teritoriul elen
Nu îți mai trebuie certificate verzi sau vreo dovadă de testare sau trecere prin COVID, dar cu siguranță ai nevoie de mai mulți bani! Prețurile vacanțelor în Grecia au crescut chiar și cu 50 la sută!

S-a dat statul vacanțelor! Grecii au deschis sezonul estival de la 1 mai, dar aglomerația începe odată cu prima lună de vară. Foarte mulți români caută în continuare turcoazul Mării Egee și mâncărurile de la malul Mării Mediterane.

Una caldă, alta rece! Chiar dacă nu mai e nevoie de vreun document vaccinarea anti COVID, turiștii vor simți pe pielea lor scumpirile cazărilor, dar și a mâncărurilor. Cea mai mică creștere a prețurilor atinge 30 de la sută, însă sunt și zone unde se ajunge la 50 la sută.

Comparativ cu prețurile din ultimii doi ani, sejururile în Grecia au devenit mai scumpe și cu 50 la sută! Cele mai mari prețuri se înregistrează la fructele de mare, dar și la mâncărurile tradiționale grecești. Mulți dintre turiști spun că sunt nevoiți să dea și cu 50% mai mult pe mâncare față de acum doi ani.

Vacanţe mai scumpe în Grecia

Un prânz pentru o singură persoană la o tavernă din Thasos costă 25-30 de euro, chiar şi mai mult. Lipia cu carne la grătar, cu salată, iaurt și usturoi, costă acum în medie 3,30 euro (3,55 dolari) în zona Atenei, cu 30% mai mult decât vara trecută.

Prețul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, cel al uleiului de floarea-soarelui importat în general din Ucraina cu 125%, iar facturile la electricitate cu peste 100%.

Prețurile în Grecia au înregistrat rate de creștere foarte mari în ultimele luni, aproape cele mai mari din ultimele două decenii, scrie presa elenă. Experții spun că prețurile au explodat din cauza creșterii costurilor cu utilitățile și cu alimentele, dar și din cauză că hotelierii încearcă să își recupereze pierderile din pandemie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre